Kan mitt civilstånd påverka min pension? 

Påverkas garantipensionen och den allmänna pensionen om man är gift eller ej, påverkar civilståndet änkepension och vilken betydelse har medborgarskap då man beräknar pension? Pensionsmyndighetens expert Ann-Sofie Kraft Nilsson svarar.  

Många hör av sig till oss på Svenskar i Världen angående allmänpension, garantipension samt änkepension. De berättar att civilståndet påverkar ens pension utomlands samt förklarar att många inte kan bli beviljade någon form av garantipension eller dylikt i det land de bor i då hushållets sammanlagda pension anses tillräcklig. Detta medför att flertalet personer hamnar i en beroendeställning av sin partner. Varför påverkar civilståndet ens pension och på vilket sätt påverkas pensionen i svensk lagstiftning om man är gift eller ej? 

Vi ställde frågan till Pensionsmyndigheten och nu har deras expert Ann-Sofie Kraft Nilsson svarat.

Förändras den allmänna pensionen beroende på om man är gift eller ej? 

Logga in för att läsa hela artikeln. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

PS! Om du blir medlem nu så bjuder vi på årets sista månad. Ditt medlemskap sträcker sig därmed ända till den 31 december 2023.