Varför medborgarskapsutredning och medborgarskapsförklaring?

Varför behöver jag göra en medborgarskapsutredning när jag ska förnya mitt svenska pass, och varför måste jag göra en medborgarskapsförklaring – jag är ju svensk? Detta är frågor som många hör av sig till oss om. Vi har träffat en expert på Migrationsverket som reder ut begreppen och ger tips för att undvika onödiga fallgropar.

Är du svensk medborgare? Frågan kan tyckas märklig för en person vars båda föräldrar är svenska medborgare. Lika märklig kan frågan te sig för en person vars ena förälder är svensk.

Trots att en eller båda föräldrarna är svenska medborgare kan det uppkomma situationer där du kan behöva göra en medborgarskapsutredning som visar om du är svensk medborgare. Exempelvis när du ska förnya ditt svenska pass i vuxen ålder.

Om jag är svensk medborgare, kanske du tänker. Ditt svenska pass ska ju bara förnyas på samma vis som du har gjort sedan barn. Hur märkligt det än kan te sig, så kan faktum vara att du trots allt inte är svensk medborgare. Låter det krångligt? Vi har träffat Anne-Christine Petersson på medborgarskapsenheten på Migrationsverket för att reda ut hur det ligger till.

Logga in för att läsa hela artikeln. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

PS! Om du blir medlem nu så bjuder vi på årets sista månader. Ditt medlemskap sträcker sig därmed ända till den 31 december 2023. 

Fotograf: Tomislav Stjepic