Svenskar i Världen stärker upp med internationell talang

Ida Sandgärde har nyligen rekryterats till Svenskar i Världen som projektledare. Med tio års erfarenhet från Kina som spänner mellan studier på kinesiska till arbete på e-handels- och varumärkesacceleratorn Aventura och nu senast på svenska handelskammaren i Shanghai, blir Ida Sandgärde en viktig resurs för organisationen. Lär känna Ida här! 

Ida, du har bott i Kina i tio år, vad gjorde du där? 

Slumpen och en rejäl dos nyfikenhet förde mig till Shanghai som 19-åring, med intentionen att stanna strax under ett år. Den höga vardagspulsen och spännande tillvaron lockade mig att stanna, och vips så har nästan tio år passerat.  

Under denna tid har jag nu senast arbetat som områdeschef Shanghai på Svenska Handelskammaren i Kina och tidigare som varumärkeschef på Aventura. Jag har tagit examen från Donghua University, där jag studerade ett kandidatprogram helt på kinesiska med inriktning internationell handel, och dessförinnan studerade jag kinesiskt språk och kultur på två universitet i Beijing respektive Shanghai. Under dessa år har jag också rest väldigt mycket och utforskat de flesta av Kinas provinser – jag har besökt världens högst belägna vulkansjö på gränsen till Nordkorea, ridit kamel genom Gobi-öknen, vandrat genom jordbävningsruinerna i Beichuan, och självklart testat otaliga lokala specialiteter – allt från hästskokrabba till yak-hotpot. 

Vilka erfarenheter och lärdomar värdesätter du högst från din tid utomlands? 

Ironiskt nog så är det först när man lämnar sitt hemland som man börjar reflektera över dess traditioner, kultur och språk. Därav är en viktig lärdom att för att verkligen komma till djupet med något, så måste man ibland ta avstånd och observera på håll.  

När det kommer till ett land som Kina, som har så många kulturella skillnader med västvärlden, så fick jag snabbt lära mig att: 

  1. Det viktigaste är att vara öppensinnad. Var öppen för nya människor och möjligheter, nya sätt att tänka och leva. Våga prova allt, en gång – andra gången kan du tacka nej.  
  1. Undersök alltid VARFÖR saker görs på ett visst sätt. Förståelse skapar ömsesidig respekt och acceptans, även när åsikter skiljs åt. 
  1. Svårigheter är extremt flexibilitetsfrämjande, men kan kräva en rejäl portion envishet för att lösas. 

Slutligen: Man kommer alltid längst med vänlighet. 

Hur kom du i kontakt med Svenskar i Världen? 

När jag precis kommit hem till Sverige fick jag Svenskar i Världens nyhetsbrev angående deras after work i Stockholm. Perfekt, tänkte jag, och gick dit med förhoppning om att träffa och nätverka med andra likasinnade själar – och den fantastiska snöbollseffekten ledde så småningom till att jag nu integreras i nätverket inte bara som gäst men som en del av teamet!

Från ditt perspektiv, vilken är Svenskar i Världens viktigaste roll? 

Att ge röst till och stötta de nästan 700 000 svenskar som bor utomlands; genom påverkansarbete inom svensk politik samt informationsspridning gentemot utlandssvenskarna. Med mina unika insikter på den globala marknaden så ser jag fram emot att arbeta för ett främjande av internationella utbyten och samarbeten. 

Vem är Ida Sandgärde som privatperson? 

Hon är en supersocial person som älskar att njuta av livets goda genom en uppsjö av hobbys på varierande färdighetsnivå. Några favoritsysslor är att baka extravaganta tårtor, upptäcka ovanliga resmål, och roa sig kreativt genom till exempel oljemålning och gitarr-plinkande. 

Finns det någon kuriosa som kan vara rolig för andra att veta om dig?     

Ägnade den ökända ”The Great Shanghai Lockdown”-tiden till att bli certifierad yoga-instruktör och baka matbröd för byteshandel med grannarna.