Statsvetarpraktikant med utlandserfarenhet 

Statsvetarstudenten Elsa Karlsson Gustafsson praktiserar denna termin på Svenskar i Världens kansli. Hennes brinnande intresse för politik, utlandserfarenhet och förmåga att snabbt sätta sig in i organisationens arbete bidrar till verksamhetens utveckling.  

Elsa Karlsson Gustafsson läser sin master i statsvetenskap vid Umeå universitet. Som en del av utbildningen praktiserar hon nu på Svenskar i Världens kansli. Varsågod, lär känna Elsa! 

Vad lockade dig till Svenskar i Världen?  

Jag sökte praktikplats på Svenskar i Världen som en del av min master inom statsvetenskap. För mig var det av intresse att få en inblick i hur en framgångsrik intresseorganisation driver sitt påverkansarbete för att influera den politik och normer som återfinns i Sverige idag.  

Jag intresserade mig tidigt för politiskt deltagande och demokratiska koncept, vilket går hand i hand med organisationens påverkansarbete. Därmed blev Svenskar i Världen ett självklart val då organisationen arbetar med dessa otroligt viktiga frågor. Förutom min akademiska koppling så intresserade Svenskar i Världen mig då jag har bott i Bournemouth, England, under tre års tid innan jag påbörjade mina studier. Under denna period bekantade jag mig med organisationens arbete och insåg hur viktigt deras informationsspridning samt påverkansarbete är.  

Jag värdesätter min utlandserfarenhet högt eftersom det har gett mig perspektiv som jag troligtvis inte hade fått om jag enbart stannat i Sverige. Under min praktikperiod hoppas jag att jag kan bidra till Svenskar i Världens arbete och hjälpa organisationens medlemmar utifrån min bästa förmåga.   

Vad har du för framtidsdrömmar?  

I framtiden önskar jag att jag får möjligheten att upptäcka världen, och ta del av olika kulturer. Förutom att upptäcka den värld vi lever i önskar jag arbeta med ett yrke där jag kan förena mina intressen för demokratiska koncept och politiskt deltagande samtidigt som arbetet åsyftar att hjälpa människor i deras vardag.  

Finns det någon kuriosa som kan vara rolig för andra att veta om dig?    

Jag behöver väldigt lite sömn för att fungera. Jag sover cirka 4 timmar per natt. Detta har jag gjort sedan 16-års ålder.