Valstrul och de oräknade rösterna

Under måndagen den 12 september, dagen efter valdagen, skiljde det bara ett mandat mellan blocken och utlandssvenskarnas röster kunde avgöra valet då dessa ännu inte räknats. Svenskar i Världens generalsekreterare Cecilia Borglin tillsammans med Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, intervjuades av Studio Ett om valstrul och de oräknade rösterna.

I riksdagsvalet 2018 röstade under 40 procent bland de röstberättigade utlandssvenskarna. Inför årets riksdagsval har många pratat om att utlandssvenskarna kan avgöra valresultatet. Det finns dock hinder som kan påverka röstdeltagandet i landet. Under valdagen i Sverige befann sig många i långa köer och under förtidsröstningen möter många utlandssvenskar flertalet barriärer då de ska rösta.

I intervjun med Studio Ett talade Cecilia Borglin om de olika barriärer som många utlandssvenskar möter då de vill uppfylla sin medborgerliga rättighet genom att rösta. Vidare förklarar Cecilia Borglin att Svenskar i Världen föreslår E-röstning som ett instrument för att kunna öka utlandssvenskarnas framtida valdeltagande.

Lyssna på hela intervjun här: ”Valstrul och de oräknade rösterna” – Sveriges Radio