Barbro Osher får Svenskar i Världens Hederspris

Svenskar i Världen har instiftat ett hederspris för att uppmärksamma en person eller organisation för dess mångåriga insatser för Sverige och utlandssvenskarna. Barbro Osher blir först ut att motta utmärkelsen.

Svenskar i Världens Hederspris syftar till att uppmärksamma en aktör som genom mångåriga insatser bidragit till goda svenska relationer i utlandet och har främjat utlandssvenskarnas intressen. 

Barbro Osher blir först ut att motta utmärkelsen.

– Barbro Osher har gjort enastående insatser för Sverige och utlandssvenskarna, men också bidragit till att bygga en stark relationen mellan Sverige och USA. Utöver detta premieras Barbro Osher för sina fantastiska insatser med att hjälpa andra människor, säger Svenskar i Världens ordförande Louise Svanberg.

Summeringen av vad svenskfödda Barbro Osher har hunnit genomföra och premieras för är imponerande: Hon har tilldelats H. M. Konungens medalj i guld av 12:e storleken i Serafimerordens band, hon är hedersdoktor vid Göteborgs universitet och Karolinska Institutet, har blivit utsedd till professor av den svenska regeringen för sina insatser för svensk kultur, hon driver The Barbro Osher Pro Suecia Foundation, är honorärkonsul i San Francisco – tidigare även i Los Angeles, och givetvis har hon varit sommarvärd i Sommar i P1.

Barbro Osher och hennes make Bernard Osher har donerat stora belopp till framförallt konstnärliga och medicinska ändamål. Ett resultat av detta är Osher Center for integrative medicine som bland annat drivs på Karolinska Institutet, Harvard University och University of California. Barbro Osher har också fått en skulpturpark i San Francisco uppkallad efter sig, Barbro Osher Sculpture Garden vid de Young Museum.

Under pandemin var Barbro Osher en av de personer som i frånvaro av den svenska kungen fick dela ut Nobelpriset.

Motivering  

Svenskar i Världens nyinstiftade Hederspris går till Barbro Osher, vars mångåriga insatser främjar såväl Sverige som utlandssvenskarnas intressen.   

Svenskfödda Barbro Osher hör till en av vår tids största möjliggörare när det kommer till kultur och forskning. Hon har genom The Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Bernard Osher Foundation stöttat ett imponerande antal projekt, föreningar och institutioner i såväl Sverige som USA. Barbro Osher har genom sin insats under många decennier etablerat djupa och starka relationer länderna emellan.  Men det är inte bara i egenskap av mecenat och filantrop som Barbro Osher föräras utmärkelsen. Hennes personliga engagemang i flertalet ideella organisationer och starka integritet i kombination med en enastående förmåga att visa omsorg och vilja gå den extra milen för en medmänniska ligger också till grund. Barbro Osher har därmed mer än väl förtjänat Svenskar i Världens Hederspris 2022. 

Barbro Osher överlämnar Nobelpriset i kemi till pristagaren Jennifer Doudna i hennes trädgård i Berkeley. Du kan se hela videon här.

Läs intervjun med Barbro Osher från 2021 här.