KD:s migrationspolitiska talesperson ställer frågor om utlandssvenskar till Ygeman

Så sent som i onsdags diskuterade vi frågan om hur man kan göra det enklare för utlandssvenskar att flytta hem till Sverige med en partner från ett land utanför EU med Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson. Under gårdagens frågestund i riksdagen lyfte KD:s migrationspolitiska talesperson, Hans Eklind, bland annat Svenskar i Världens fråga om särskild kö för utlandssvenskar.

Processen för ansökan om uppehållstillstånd för medföljande från ett land utanför EU är allt annat än enkel. Det är en fråga Svenskar i Världen driver hårt. I intervjuserien Livefika Valspecial har vi lyft frågan om egen kö för utlandssvenskar, möjlighet att ansöka på plats i Sverige samt hur politikerna kan påverka handläggningstiderna på Migrationsverket med Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD) och Per Bolund (MP).

På onsdagens Livefika Valspecial ställde vi frågan till Andreas Carlson (KD) som meddelade att hans partikollega och partiets migrationspolitiska talesperson, Hans Eklind, skulle lyfta frågan med integrations- och migrationsminister Anders Ygeman.  

Frågestund i riksdagen om egen kö och ansökan från Sverige

Vid frågestunder i riksdagen svarar ministrarna i regeringen på frågor från riksdagsledamöterna i kammaren. I går lyfte Hans Eklind (KD) de problem som Svenskar i Världen har belyst i många år kopplat till hur svårt det är för utlandssvenskar att flytta hem efter att ha bildat en familj i utlandet.

Hans Eklind ställde frågan om att införa en egen kö för att prioritera handläggningen av ärenden för utlandssvenskar och den andra frågan gällde Svenskar i Världens förslag om att återigen få möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd när man redan befinner sig i Sverige.

Integrations- och migrationsministern Anders Ygeman svarade att han delar Hans Eklinds uppfattning men att regeringens huvudspår är att satsa resurserna på att få ned handläggningstiderna på Migrationsverket och se till att de har rätt resurser så att alla angelägna grupper får en rimlig handläggningstid. Ministern understryker även flyktingsituationen som har uppstått efter kriget i Ukraina, vilket inte har underlättat situationen för Migrationsverket. Ministern underströk att flyktingsituationen som har uppstått efter kriget i Ukraina inte har underlättat situationen för Migrationsverket.

Här kan du ta del av hela frågestunden.

Migrationspolitiska talespersoner hålls i loopen

Hans Eklind (KD), företrädde även sitt parti på Utlandssvenskarnas parlament 2021 där vi samlade representanter från samtliga riksdagspartier för att lyfta utlandssvenskarnas frågor. Flera migrationspolitiska talespersoner deltog under parlamentet, såväl Miljöpartiets Rasmus Ling som Moderaternas Maria Malmer Stenergard och de har alla uttryckt att de delar Svenskar i Världens bild av problemet.

Se politikerdiskussionen om utlandssvenskarnas utmaningar på Utlandssvenskarnas parlament.