Regler för provisoriska pass försvårar för svenskar i Nya Zeeland

Hur kommer det sig att det har blivit krångligare att skaffa provisoriska pass, undrar utlandssvenskar bosatta i Nya Zeeland. Sophie Tzelidis på UD:s enhet för konsulära och civilrättsliga ärenden förklarar.  

Svenskar i Världen har blivit uppmärksammade på ett problem som drabbar svenskar boendes i Nya Zeeland i samband med att de ansöker om provisoriska pass. Så här skriver en av våra medlemmar:  

I januari i år har det skett en förändring på formuläret för att ansöka om provisoriskt pass, vilket gjort att det inte längre finns utrymme för att be om en förlängd giltighetstid. En förlängd giltighetstid är nödvändigt för svenskar i Nya Zeeland som behöver åka till Australien för att ansöka om nytt pass, och sedan tillbaka till Nya Zeeland igen. I och med ändringen tror jag att passet endast tillåter en enkelresa, och att man sedan blir fast i Australien tills det riktiga passet anländer, vilket tar cirka en månad. Det har gjort det väldigt svårt för svenskar i Nya Zeeland att kunna förnya sina pass.   
  

Sophie Tzelidis, kansliråd på enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden på UD svarar.  

Logga in för att läsa hela inlägget.

Är du inte medlem? Du blir det enkelt här.