Julkalendern kan nu ses av utlandssvenska barn

Det blev gråt och tandagnissel när det stod klart att utlandssvenska barn inte kunde se årets julkalender. Tack vare stort engagemang från svenskar världen över har SVT nu löst problemet med rättigheterna. Svenskar i Världen tillhörde dem som engagerade sig.

Kan Svenskar i Världen hjälpa till att trycka på? löd frågan som kom via Facebook i morse då det visade sig att julkalendern inte var tillgänglig på SVT Play utanför Sveriges gränser.

Vi kontaktade genast SVT och skrev följande:

Hej,

Idag var det många svenska barn världen över som förväntansfullt gick in på SVT Play för att titta på julkalendern. Besvikelsen var såklart stor när de möttes av beskedet att de inte kunde se julkalendern pga av avsaknad av rättigheter. Många föräldrar och inte minst lärare på de svenska skolorna världen över ser julkalendern som ett ypperligt tillfälle för barnen att få ta del av ett roligt och intressant program, och samtidigt lära sig mer om svenska jultraditioner och språkliga uttryck.

Å alla dessa utlandssvenskabarns vägnar undrar vi nu om SVT har möjlighet att luckra upp rättigheterna så att även dessa barn får tillgång till årets julkalender?

Många röster gör skillnad

Många arga och besvikna mejl och digitala trådar senare återkopplade SVT med följande glädjebesked:

Hej!

SVT kommer nu med en tidig julklapp. Vi har löst rättigheterna för En hederlig jul med Knyckertz så du och alla andra kan få följa den tillsammans.

Vi förstår hur viktigt det är med traditioner och svenskt drama, och vi är glada att snabbt kunna tillmötesgå era behov. Vad är en jul utan en julkalender, egentligen?

Vilket engagemang ni har visat! Det bevisar att SVT:s julkalender verkligen satt sig som en nationell tradition och som en viktig årstidsmarkör oavsett hur gammal man är och var man befinner sig i världen. Tack från djupet av vårt hjärta. Från Australien till USA, till våra kära grannar i Finland. Det känns roligt att hela världen tillsammans nu kan få se En hederlig jul med Knyckertz.

Vi vill även tacka för fin samverkan med produktionsbolaget Unlimited stories.

Från oss alla till er alla en glad och julig december.

Hälsningar,
SVT

Och som man brukar säga i sagornas värld; Slutet gott, allting gott.

Faksimil aftonbladet.se