Mikael Dolsten Årets svensk i världen 2021

Mikael Dolsten, global forskningschef på Pfizer, utnämns i år till Årets svensk i världen. Svenskar i Världen har delat ut utmärkelsen sedan 1988.

Utmärkelsen Årets svensk i världen, som delas ut av Svenskar i Världen, går till svenskar som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig inom sitt verksamhetsområde och satt både sig själva och Sverige på världskartan.

Mikael Dolsten är en av världens mest framstående forskare och är idag verksam som global forskningschef på Pfizer där han har lett det framgångsrika arbetet med att tillsammans med Biontech ta fram ett vaccin mot covid-19.

– Vi känner en enorm tacksamhet och stor respekt för Mikael Dolstens enastående livsgärning, då han på global basis bidrar till att bättre rusta mänskligheten – denna gång genom att leda arbetet med att ta fram ett framgångsrikt vaccin mot covid-19. Mikael Dolsten har därmed väl förtjänat erkännandet som Årets svensk i världen 2021, säger Louise Svanberg, ordförande i Svenskar i Världen.

Mikael Dolsten har tidigare lett flera stora akademi-industri-samarbeten inom Alzheimers sjukdom, immunologi, diabetes och Parkinsons sjukdom. Dessutom har han varit rådgivare till Obama-regeringens storsatsning Cancer Moonshot-initiativet, som är världens största cancerforskningsprojekt någonsin. 

Mikael Dolsten är en av årets sommarpratare. Hans program sänds den 4 juli klockan 13.00 i P1.

Motivering

Vårt globala kunskapssamhälle baserat på samarbete över gränserna ligger till grund för nya infallsvinklar och ny teknik som driver forskningen framåt.Pandemin har dessutom visat att forskningsresultat går att åstadkomma på rekordtid.  

En av världens mest framstående forskare är Mikael Dolsten, verksam som global forskningschef på Pfizer. Tillsammans med forskarkolleger på Biontech har Pfizer, under Dolstens ledning, tagit fram ett vaccin mot covid-19. Utöver detta har han varit involverad i framtagandet av ytterligare 30-tal olika läkemedel under sin karriär. 

Mikael Dolsten har lett flera stora akademi-industri-samarbeten inom Alzheimers sjukdom, immunologi, diabetes och Parkinsons sjukdom. Dessutom har han varit rådgivare till Obama-regeringens storsatsning Cancer Moonshot-initiativet, som är världens största cancerforskningsprojekt någonsin. 

Mikael Dolsten har i sin roll som forskare och ledare bidragit till att bättre rusta mänskligheten inför framtiden, och han har därmed väl förtjänat erkännandet som Årets svensk i världen 2021. 

Årets svensk i världen LIVE

Prisceremonin äger rum i samband med ett spännande panelsamtal i vilket Mikael Dolsten deltar tillsammans med välkända gäster. Årets svensk i världen LIVE modereras av SVIV:s styrelseledamot Claudia Olsson och sänds via Zoom den 26 augusti klockan 18.00-19.00 svensk tid.
Klicka här för länk till anmälan! 

Tidigare pristagare

Årets svensk i världen har delats ut sedan 1988. I fjol fick fysikprofessor och AI-forskaren Max Tegmark utmärkelsen, och året dessförinnan mottog EU-kommissionär Cecilia Malmström utmärkelsen. Hela listan över tidigare pristagare finns här.

Årets svensk i världen 2021 i svensk media

Årets svensk i världen 2021, Mikael Dolsten, har uppmärksammats av flera svenska tidningar. Läs TT:s artikel som bland annat har publicerats i Svenska Dagbladet här.