Ett händelserikt 2020 i stilig skrud

Idag publicerar vi vår verksamhetsberättelse för 2020 och summerar samtidigt ett år som, trots att det var fyllt av restriktioner, oro och sorg, var ett av vårt mest produktiva och händelserika på många år. Några höjdpunkter är mötet med utrikesminister Ann Linde, att Max Tegmark blev Årets svensk i världen, rapportsläppet om utlandsstudier och boken om hur man bäst tar tillvara internationell erfarenhet. Och för att inte tala om allt arbete inför den kommande migrationslagen!

Vi börjar med en stående ovation till Tore Claesson för en strålande designinsats innan vi ger er ett litet men naggande gott axplock ur året som gått. Tack Tore – du är så grym!

Mötet i våras med utrikesminister Ann Linde ledde bland annat till att vi utökade vårt samarbete med ambassader och konsulat och att vi numera har en dedikerad kontaktperson på UD med vilken vi regelbundet diskuterar olika lösningsförslag. Utrikesministern lät göra en videohälsning till alla utlandssvenskar under pandemins inledande skede där hon lyfte SVIV:s roll.

Årets svensk i världen blev Max Tegmark, en av världens främsta och mest respekterade forskare inom AI. För SVIV:s räkning gjorde Tegmark en exklusiv föreläsning, SWED-talk med Max Tegmark. Vid den digitala prisceremonin deltog Martin Lundstedt, koncernchef Volvo Group, Sara Mazur, ordförande WASP och Erik Ekudden, CTO, SVP Strategy and Technology, Ericsson.

Vikten av internationell erfarenhet och kompetens lyfte vi i olika sammanhang. Bland annat poängterades det i vår rapport ”Hur får vi ut var fjärde svensk på utlandsstudier?” som vi tog fram tillsammans med Swedish International Students and Alumni (SISA). I samband med rapportsläppet publicerades vår debattartikel i Göteborgs-Posten och vi anordnade ett webinar med SISA samt experter från Lunds universitet och Handelshögskolan i Stockholm. Vi initierade även boken ”Sverige och den globala marknaden för kompetens – hur ta tillvara kunskapskapitalet och bli en attraktiv medborgare?” skriven av professor Gunnar Eliasson som utkom under året.

Vi startade den digitala mötesplatsen Livefika där biskop emeritus Lennart Koskinen och ordförande Louise Svanberg, fd fotbollsproffset Kim Källström, coachen Camilla Degert och utrikesminister Ann Linde deltog.

Sist men inte minst svarade vi på remisser om grundpension, nytt internationellt ID-kort, tydligare rättsläge vid internationella familjemål och den om en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Inför den sistnämnda anordnade vi ett upprop och vår debattartikel publicerades i SvD.

Mer om detta och allt annat spännande vi haft för oss kan du läsa i vår verksamhetsberättelse här.

Om du gillar att götta dig i siffror finns även vår årsredovisning för 2020 att läsa här.

Alla tidigare års verksamhetsberättelser kan du läsa här.