Förparlament 2021 – Thailand

Nu har startskottet för vårens alla förparlament gått! Idag träffades nio flitiga deltagare för att diskutera de största utmaningarna som utlandssvenskar i Thailand erfar.  

Ett flertal frågor diskuterades under mötets gång, däribland problemen med förnyelse av pass och körkort samt problemen som utlandssvenskar möter gällande avsaknad av ett BankID. Deltagarna lyfte även problemen som följer när svenskar i Thailand vill flytta hem med sin medföljande familj som inte är svenska medborgare.  

Tillsammans med listan av de topp tre viktigaste utmaningar som deltagarna beslutade sig för, var även frågan om vaccination för covid-19 viktig. Hur ska man få vaccin om Thailand inte kan erbjuda det och om Sverige i sin tur inte inkluderar utlandssvenskar i vaccinationsplanen? 

Från mötet tar vi med oss alla de tankar och lösningsförslag som presenterades under diskussionens gång. Vi driver frågorna vidare för att påverka de lagar och regler som är kopplade till de problem och utmaningar som just svenskar boendes i Thailand har.

Thailands topp 3 utmaningar blev följande: 

  1. Täckande sjukvårdsförsäkring för svenskar i Thailand  
  1. SINK-skatten 
  1. Problem kopplade till SPAR-registret och den krångliga byråkratin som man möts av från svenska myndigheter 

Ett stort tack till alla er som deltog idag! Nu ser vi fram emot de andra förparlamenten som är inplanerade för att höra just era utmaningar. Har du ännu inte anmält dig till förparlamentet i ditt land/region, så gör det.

Här finns schemat för alla förparlament. 

Är du svensk i Thailand och känner att dessa frågor är viktiga för dig? Stöd gärna vårt arbete genom att bli medlem.