Vaccinfrågan för utlandssvenskar ännu inte löst

Svenska medborgare garanteras inte vaccin i Sverige utan är man utflyttad beror det på vilket land man bor i och vad man har för sysselsättning, enligt Sveriges Kommuner och Regioner. Folkhälsomyndigheten har fortfarande inget svar att ge vad som gäller för utlandssvenskarna. 

Vissa utlandssvenskar riskerar att hamna mellan stolarna när det kommer till vaccinering mot covid-19. Svenskar boendes inom EU/EES kan räkna med att få vaccin, utifrån den turordning som råder i respektive land. Hur det blir med övriga svenskar boendes i andra länder är ännu inte löst. 

Vi intervjuas i dagens Eko med anledning av vaccinationsfrågan. I en pandemi som denna anser vi att det är rimligt att Sverige tar sitt ansvar för samtliga medborgare, oavsett var man bor i världen. Vi sitter inte på lösningen men menar att beslutsfattarna ska vara medvetna om att denna grupp finns och att de måste inkluderas på ett eller annat sätt. 

Här kan du lyssna på inslaget. 

Intervjun uppmärksammades även i ett flertal tidningar:

Aftonbladet

Hallandsposten

Norran

Västerbotten Kuriren

Norra Skåne

Skånska dagbladet

Sydöstran

Expressen

Samnytt

Strömstads tidning

Omni

Smålandsposten

Ystad Allehanda

Sydsvenskan

Svenska Magasinet

Norrländska socialdemokraten

Spanienmagasinet

Upsala nya Tidning

ttela

Folkbladet

Borås Tidning

The World News

Strengnäs Tidning

 

Läs mer om

,