”Linguine con cozze” – en matresa till Syditalien

Vägen till hjärtat går via magen, säger talesättet. Så här i tider av reserestriktioner lanserar vi en variant på den; Vägen till utlandsresan går via magen. Vi bad därför utlandssvenskar att skicka sina bästa recept och berätta vilket land vi andra får uppleva när vi äter just din rätt. Detta bidrag kommer från Salento i Italien.

På syditalienska kusten har vi lyxtillgång till pinfärska musslor. Med bara några få enkla, men fina, ingredienser kan man åstadkomma under att bjuda nära och kära på! Här hittar du ett recept på rätten:

Linguine al Cozze
Fräs gul lök, vitlök (ev lite chili) i olivolja i stor gryta.
Späd med vitt vin och fiskbuljong….det ska bara vara ca 2-3cm på botten.
Koka linguine enl anvisning på förpackningen (beräkna ca 80g/person)
Häll skrubbade musslor i spadet och koka med locket på ca 5 minuter, tills alla har öppnat sig.
Häll av vattnet på linguinen – skölj inte med kallt vatten – blanda med musslor och spad.
Ringla över rikligt med hackad baldpersilja, ev lite svartpeppar.

Buon Apetito! 

Lite info om oss som delar med oss av detta fantastiska recept
Hotel Masseria Coccioli

Vi, Wenche och Janne, är ett svenskt par som ville ut i Europa och göra ett ”familjeprojekt” tillsammans med våra – då – små döttrar, Vanessa och Valerie.

Vi letade i södra Europa efter något som inte hade massturism, passade vår plånbok och där det fanns rikligt med intressant historia. Valet föll efter mycket sökning på Salento, Italiens ”klack”. Där hittade vi en så kallad Masseria – italiensk bondgård/herrgård – med historia från sen medeltid. Detta var i årsskiftet 2005/2006.

Närmaste stad är barockstaden Lecce, väldigt vacker. Då Lecce även har ett universitet så är staden internationell och med mycket folk i rörelse året runt.

Det vi köpte var en ruin. Masserian hade varit obebodd i ca 45 år… Taken hade rasat in, det fanns varken el eller vatten med mera. Så de första två åren hyrde vi ett hus, flickorna gick i skolan och vi arbetade med bygget. Sen kunde vi flytta in… men bara hälften var färdigt.

Att bo, leva och driva företag i södra Italien har verkligen varit en utmaning. Samt en fantastisk resa. Med facit i hand kan vi lugnt säga att det mesta går att lära sig och anpassa sig till, förutom den italienska byråkratin. Men det är en bok för sig! 

Vi har öppet ca 6 månader/år, under vintern då vi har stängt arbetar vi med underhåll samt att varje år färdigställa något nytt. En lägenhet, ett rum, Yogaplattform, trädgården med mera. Kul och kreativt.

Vill ni veta mer?

www.hotelcoccioli.com
Facebook: Masseria Coccioli
Instagram: Hotelmasseria

Välkomna! / Wenche & Janne

Läs mer om

, ,