Max Tegmark Årets svensk i världen 2020

Max Tegmark utnämns i år till Årets svensk i världen av Svenskar i Världen. I över trettio år har utmärkelsen förärats svenskar som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig inom olika områden och satt både sig själva och Sverige på världskartan. I fjol fick EU-kommissionär Cecilia Malmström motta utmärkelsen.

Max Tegmark är professor vid en av världens mest prestigefulla universitetsinstitutioner, Massachusetts Institute of Technology, MIT, där han forskar på fysik och maskininlärning. Han är också en av världens mest respekterade och tongivande uttolkare av artificiell intelligens, AI. Framstående personer som Elon Musk och nu framlidne Stephen Hawking är några av dem som har hyllat svensken som ofta benämns som världens smartaste svensk.

– Max Tegmark är en av de mest framstående forskarna inom AI på den internationella scenen. Med sina djupa kunskaper och pedagogiska insatser hjälper han oss att förstå och närma oss AI. Hans banbrytande arbete är viktigt inte bara för dagens forskning utan även för vår förmåga att fatta effektiva, framtidssäkra beslut baserade på en genomtänkt etisk grund. Därmed är Max Tegmark en värdig mottagare av utmärkelsen Årets svensk i världen 2020, säger Svenskar i Världens ordförande Louise Svanberg.


– Att få ta emot utmärkelsen Årets svensk i världen känns väldigt hedrande, säger Max Tegmark. Coronapandemin har visat att vårt samhälle är bräckligare än vi trodde och att vi måste förebygga risker i stället för att sopa dem under mattan, och det gäller i högsta grad riskerna från framtidens allt smartare artificiell intelligens.

Livesänd prisceremoni med celebra gäster

På den digitala prisceremonin ”Årets svensk i världen LIVE” deltar, förutom Max Tegmark, Martin Lundstedt, koncernchef Volvo Group, Sara Mazur, ordförande Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) och Erik Ekudden, CTO, SVP Strategy and Technologyy, Ericsson. Dessutom medverkar Svenskar i Världens ordförande Louise Svanberg. Moderator är Claudia Olsson, expert inom digital transformation inom World Economic Forum och grundare av utbildningsbolaget Stellar Capacity. Claudia sitter dessutom i Svenskar i Världens styrelse.

Datum: 21 augusti 2020
Tid: 17:00, svensk tid

Här kan du läsa mer om eventet.

Vill du delta på Årets svensk i världen LIVE?

Anmäl ditt intresse och hitta länken här: https://www.facebook.com/events/278438653438882/

Årets svensk i världen LIVE livesänds även via www.facebook.com/svenskarivarlden

Tidigare års pristagare Författare, idrottare, musiker, politiker och entreprenörer. Listan över tidigare års pristagare är lång och imponerande och finns här.

Artikel i Svenska Dagbladet
Läs intervju med Max Tegmark i Svenska Dagbladet med anledning av utmärkelsen här.