MÖT UNGDOMSLEDAMOT ADRIAN STYMNE

Född: 1994
Yrke: Mastersstudent på University College London i Behaviour Change och ordförande för Swedish International Students and Alumni
Länder du har bott i: Singapore, USA, Storbritannien och Sverige

Av alla länder du har bott i – vilket är ditt favoritland?
Jag älskar Singapore. Det finns ett otroligt liv under ytan på den staden. Många som kommer dit ett kort tag slås av hur rent det är, välfungerande, alla pratar engelska. Vissa kan till och med känna att det blir lite artificiellt. Men när man kommer in bland singaporianerna, firar kinesiskt nyår, Hari Raja och Diwali med stora, kärleksfulla familjer så ser man vilken värme och mångfald som finns där. Där har vi svenskar en del att lära vad det gäller att bjuda in till våra högtider!

Ditt bästa tips inför utlandsflytten?
Att släppa idén om att saker är bättre hemma. Det är lättare sagt än gjort. Vi svenskar har en självbild i att vi har ett logiskt och välfungerande land och en empatisk och universell kultur. När man kommer ut i världen inser man snabbt att det finns andra, med andra kulturer, som är lika självklara och logiska för dem. Det är större sannolikhet att du lär dig något viktigt än att du lär ut något viktigt. Ta chansen att lära dig. Dessutom är det mindre frustrerande!

Ditt bästa tips inför hemflytten?
Hitta likasinnade människor som förstår vad du gjort och vad du varit med om. Här kan Svenskar i Världen och Swedish International Students and Alumni spela en viktig roll. Bli inte frustrerad när andra vänner inte förstår. Man får helt enkelt dela olika delar av sig själv med olika personer.

Varför engagerar du dig i Svenskar i Världens styrelse?
Det gemensamma för alla som bott utomlands är det som psykologer kallar ”Openness to Experience”. Man är beredd att spränga sin komfortszon och lära sig något nytt. Här har Svenskar i Världen en fantastisk möjlighet att vara en mötesplats över generationerna för de som har denna kvalité. Jag vill stödja organisationen i att utveckla mötesplatser för unga och mellan generationerna så att Sverige blir ännu öppnare inför världen, och att än fler unga ger sig ut och kommer tillbaka.