MÖT STYRELSELEDAMOT KIM KÄLLSTRÖM

Född: 1982
Yrke: fd fotbollsproffs och numera sportkommentator
Länder han har bott i: England, Frankrike, Schweiz och Ryssland – bor numera i Stockholm
Kuriosa: Har spelat 131 landskamper och fått flera utmärkelser för sina fotbollsinsatser

Av alla länder du har bott i – vilket är ditt favoritland?
Det får nog bli Frankrike. Där bodde vi i drygt åtta år, så vi hann verkligen lära känna landet och komma in i samhället. Både fotbollsmässigt och socialt var det riktigt bra. Det tar ju alltid ett par år innan allt faller på plats. Vårt första barn föddes där, vilket också bidrar till att Frankrike är speciellt i mina ögon. Landet passade helt enkelt min och min frus mentalitet och allt flöt verkligen på under hela den utlandsvistelsen.

Ditt bästa tips inför en utlandsflytt?
Förberedelse, förberedelse, förberedelse! Leta upp information om landet och staden, men även om systemet. Om du har barn som följer med, då jackas ansvaret upp ännu mer. Det är helt enkelt jobbigare och svårare om man inte vet vad som väntar. Ett bra sätt är att hitta någon som bor i landet – och allra helst i staden – för att få lokala tips. Information som man får från mun till mun är oslagbart, tycker jag.

Ditt bästa tips inför hemflytten?
Förberedelse, förberedelse, förberedelse! Jo, det är sant – även i det här läget behöver man förbereda sig. Det är lätt att tro att man vet hur allt funkar, men saker och ting ändras. Jag skulle till och med vara så hård och påstå att du ska utgå från att ingen är speciellt behjälplig när du ska in i det svenska samhället igen. Det svenska systemet kräver minst lika mycket tragglande som ett utländskt – trots att du är född och uppvuxen i Sverige.

Varför engagerar du dig i Svenskar i Världens styrelse?
Jag vill dela med mig av mina erfarenheter av att ha varit utlandssvensk i många år, och bidra till att göra det än mer attraktivt att bo utomlands några år. Man lär sig mer om världen, och inte minst om sig själv. Men idag finns det lite för många onödiga hinder för en utflytt och hemflytt – det vill jag vara med och ändra på.