Möt styrelseledamot Kai Hammerich

Född: 1943
Yrke: Har haft ”yrken” inom fem olika sektorer, nämligen journalistik, internationell organisation, näringslivet, myndighet och dessutom drivit eget företag.
Länder du bott i: Belgien, Frankrike, Österrike och Danmark. Har studerat i Frankrike, England och Tyskland. Samt vistats mycket i Italien. Haft kontor i New York, Tokyo och Shanghai.

Styrelseledamot Kai Hammerich

Vilket är ditt favoritland? Italien, därför att det finns så mycket kultur med ett överflöd av sevärdheter, så god mat och så goda viner. Dessutom är italienarna ett underbart folk, så begåvat barnsliga och prestigelösa. Vid lunch- och middagsborden är stämningen nästan alltid mycket underhållande. Dessutom kommer min hustru från Venedig och hon/vi har ett hus i Veneto.

Ditt bästa tips inför att flytta utomlands? Att vårda dina relationer hemmavid.

Ditt bästa tips inför hemflytt? Att förbereda din hemflytt i god tid, att ha framförhållning.

Varför engagerar du dig i Svenskar i Världens styrelse? Av framför allt två skäl; dels därför att jag är övertygad om att det är mycket utvecklande att studera och arbeta utomlands. Jag tillbringade drygt tolv år utomlands på raken. När jag återvände hem kunde och förstod jag Sverige mycket bättre än när jag reste ut. Nu såg jag inte bara träden utan skogen, det vill säga jag kunde bättre förstå trenderna i samhället och jag kunde analysera Sverige i ett internationellt perspektiv. Jag hade kommit ut ur min Sverige-bubbla. Detta är erfarenheter som jag hoppas kan vara till nytta i SVIV’s arbete i att stödja svenskar som flyttar utomlands eller som flyttar hem.

Och dels för att Svenskar i Världen har en viktig funktion att fylla vad gäller internationaliseringen av Sverige. I SVIV har jag engagerat mig i Hemvändargruppen, som under de senaste åren arbetat för att belysa ”hemvändarproblematiken”. Det har bland annat lett till publiceringen av boken ”Sverige och den globala marknaden för kompetens”, en bok som nu publiceras i februari.