MÖT STYRELSELEDAMOT JONAS HAFSTRÖM

Född: 1948
Yrke: Före detta ambassadör. Idag är han ordförande i styrelsen för Lunds Universitet.
Länder du har bott i:
Iran, Thailand och USA.

Styrelseledamot Jonas Hafström

Kuriosa: Jag höll inte på att komma in på UD på grund av ett brutet båtben, som är ett mindre ben i handleden. Olyckan hände i samband med en hockeybockey-match då jag fick ett rejält slag över handen. Det blev gips från handleden ändå upp till armhålan vilket gjorde det omöjligt för mig att skriva det skriftliga UD-provet med penna. Tack och lov var UD förstående så jag erbjöds en skrivmaskin, en timmes extra tid och med vänsterpekfinger och den hederliga pekfingervalsen gick det vägen.

Av alla länder du bott i – vilket är ditt favoritland? Mitt favoritland efter att ha kuskat runt omkring i världen är – surprise, surprise: Sverige!

Ditt bästa tips inför utlandsflytten?

Kom igång så snart flytten är bestämd och läs allt du kan komma över om ditt nya stationeringsland. Har man barn gäller det att säkerställa att de kommer in i bra skolor.

Ditt bästa tips inför hemflytten?

Att kontinuerligt hålla kontakt med personalavdelningen så att man inte glöms bort. Håll även igång dina nätverk därhemma. Och sänk dina förväntningar – då brukar det falla ut på ett bra sätt.

Varför engagerar du dig i Svenskar i Världens styrelse?

Jag träffade ofta företrädare för Svenskar i Världen där jag arbetade och såg vilket enormt arbete de lade ner inom sina egna verksamhetsområden, handelskammare och olika föreningar för att förträda vårt land. Det kändes naturligt att betala tillbaka och engagera mig i Svenskar i Världens verksamhet när jag väl hade återvänt hem.