MÖT STYRELSELEDAMOT IBBE GNEM

Född: 1961 i Damaskus av palestinska föräldrar
Yrke: VD Distrikstandvården
Länder du bott i: Syrien, Jordanien, Kanada och Sverige
Kuriosa: Jag har varit i över 80 länder.

Vilket är ditt favoritland?
Det blir helt klart Sverige. Jag älskar verkligen Sverige! Allt är så välordnat, människorna är fantastiska och samhället är förutsägbart i ordets positiva bemärkelse. Jag tror att många underskattar Sverige, vilket är synd.

Ditt bästa tips inför att flytta utomlands?
Kolla med ditt eller dina vänners nätverk för att komma i kontakt med någon som bor i landet ditt du ska. Finns inga artiklar i hela världen som slår det du får ta del av genom ett samtal. Se till att snabbt få kontakt med någon som bor i landet och ställ en massa frågor.

Ditt bästa tips inför hemflytten?
Ta kontakt med gamla vänner och ställ frågor om hur samhället har utvecklat sig. Var mentalt förberedd på att du återkommer med en massa nya erfarenheter och upplevelser och tycker därmed att det har hänt massvis i ditt liv – bara för att känna att mycket har stått still sedan du lämnade landet. Det beror givetvis på hur länge du har bott utomlands.

Varför engagerar du dig i SVIV:s styrelse?
Jag tycker att världen ska vara internationell, och att människor ska förflytta sig mellan olika länder. Ju lättare vi gör det för svenskar att flytta utomlands, och sedan komma tillbaka – desto bättre. Internationell erfarenhet blir allt viktigare.