En berättelse om ett spöklikt Manhattan

En världsmetropol i lock down. SVIV-representanten Yasmine Morrison berättar om stängda butiker och folktomma gator i ett öde New York och undrar hur en stad som är byggd på att folk trängs på små ytor kommer att se ut i framtiden.

Det New York jag lämnade kommer inte vara detsamma när jag återvänder. Vissa menar att staden aldrig kommer bli sig lik igen. Andra säger att New York kan återhämta sig, precis som staden gjorde efter terrorattackerna 2001 och finanskrisen under 2008-2009. Hur det än blir så tror jag att det kommer att ta tid.

Jag lämnade New York redan den femte mars, då jag åkte ner till mina svärföräldrar i New Jersey. Några av mina vänner tyckte att jag överreagerade, det var ju trots allt inte så många fall i New York. Innan jag åkte minns jag att det var lite mindre folk på gator och restauranger och att all tvål på min lokala butik var helt slutsålt. Men allt kändes i det stora hela ändå ganska så normalt. Men bara några veckor senare var staden i “lockdown”.

”Några av mina vänner tyckte att jag överreagerade, det var ju trots allt inte så många fall i New York.”

En regnig aprildag åkte jag in till New York för att hämta upp viktig post. Jag har kört igenom Holland-tunneln ett hundratals gånger och det spelar ingen roll vilken tid på dygnet – det är alltid köer och mycket trafik. Denna gång fanns inte en bil i syne. När jag kom till Manhattan kändes det spöklikt, kusligt och jag fick en känsla av att jag var med i en sci-fi film. Stängda butiker, ödelagda och folktomma gator.

Nu är det mitten på maj och vissa platser har långsamt börjat öppna upp igen. Det är mer folk på gatorna, träden blommar och folk har picknick i parkerna och för en liten stund känns allt nästan som vanligt.

Men det finns saker som gör mig orolig för New York. Framförallt oroar jag mig för de som har drabbats värst och hur deras framtid kommer att se ut. Jag undrar hur en stad som är byggd på att folk trängs på små ytor kommer att se ut de närmaste åren. Vilka jobb kommer att försvinna? Hur illa kommer den växande arbetslösheten att slå mot staden. Det är många frågetecken.

I förra veckan publicerades en artikel av New York Times som tar upp hur New York kan komma att se ut när folk inte längre behöver komma till kontoret utan kan arbeta hemifrån. Kollektivtrafiken, restauranger och butiker är uppbyggt och beroende av alla människor som har staden som arbetsplats. Vad händer om folk istället kan undvika höga hyror, bo bättre och jobba hemifrån? Kommer denna pandemi innebära slutet för en stad som New York?

”Kommer denna pandemi innebära slutet för en stad som New York?”

Jag tror att New York aldrig kommer bli sig likt igen och precis så som 9/11 ärrade staden, så kommer COVID-19 att göra detsamma. Men med förändring kommer också möjligheter och New York har klarat sig ur kriser förut. Det återstår att se hur de närmaste månaderna och åren kommer att utvecklas.

Berättelse av Yasmine Åkermark Morrison
SVIV-representant i New York