Idrottsprestation på elitnivå för styrelseledamot

SVT:s succéprogram Mästarnas mästare är tillbaka med en ny säsong. Tio idrottsprofiler utmanar varandra i grenar som ligger långt från deras vanliga idrottsprestationer. Den som klarar utmaningarna bäst vinner. I år är en av deltagarna fotbollsspelaren Kim Källström, tillika styrelseledamot i Svenskar i Världen.

Tv-tittarna har redan börjat följa den första gruppen idrottare och deras kamp för att erövra titeln Mästarnas mästare. Den 29 mars är det dags för grupp nummer två att visa vad de går för. Då ska fotbollsspelaren Kim Källström, utförsåkaren Frida Hansdotter, racerföraren Kenneth Hansen, kampsportaren Pernilla Johansson och skidåkaren Henrik Windstedt möta varandra i utmaningar som sätter både muskler och hjärna på prov.

Kim Källström valdes in i Svenskar i Världens styrelse 2018. Som utlandssvensk har han erfarenhet av att ha bott och spelat i England, Frankrike, Schweiz och Ryssland. Källström är en av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna och har fått åtskilliga utmärkelser, bland annat har han blivit framröstad till årets mittfältare vid Fotbollsgalan 2009, 2011 och 2012.

Punkt för karriären
Det var andra gången Kim Källström fick frågan om att ställa upp i Mästarnas mästare. Så här efteråt ångrar han att han inte tackade ja första gången.

– Jag tyckte inte att jag hade hunnit få distans till min karriär eftersom jag precis hade slutat när jag fick frågan första gången. Bland årets tävlande fanns det däremot några som precis hade avslutat sin karriär och deras fysik var såklart på elitnivå. Jag är trots allt glad över att jag fick frågan en andra gång eftersom programmet är ett fint sätt att sätta punkt för sin karriär.

På frågan om det var några personer eller historier som stack ut, svarar Källström att det är det som är hela poängen med programmet – allas historier sticker ut och berör.

– Den gemensamma tråden är hur otroligt tufft alla har haft det, inte bara prestationsmässigt utan också utifrån hur omvärlden bedömer sportens status. Man får en ökad förståelse för olika sporter och deras varierande förutsättningar.

Trots att deltagarna har intervjuats åtskilliga gånger under sina karriärer upplever Källström att det här kändes annorlunda.

– Jag är van vid att göra intervjuer om mina prestationer, men inte alls på det här sättet. Det kändes väldigt naket och var ett nytt forum för oss alla. Det är nog också därför som allas berättelser går in i hjärtat när man hör dem.

På lek men ändå på fullt allvar
I vanliga fall har idrottare på elitnivå full koll på vad som krävs för att de ska kunna leverera maximalt. Prestationerna bygger på att man har rätt information om motståndarna och vet förutsättningarna. I Mästarnas mästare är det tvärt om.

– Man har noll koll på vad som ska komma. Vi fick ingen som helst förberedelse utan fick laga efter läge. Simning – jaha. Ska vi simma länge eller kunna hålla andan? Där och då fick vi tävlingen förklarad för oss, och sedan gick startskottet. Det var svårt att arbeta fram en taktik eftersom man oftast hade noll referenser till själva tävlingsmomentet. Det blev som det blev eftersom man är den man är. Trots att det är inspelat är det hundra procent live. Det är på lek, men ändå på fullt allvar. Den mentala pressen är större än vad man kan tro, alla känner den.

Det verkar vara det som är Mästarnas mästares framgångsrecept: seriösa tävlingar som triggar igång tävlingsnerven samtidigt som det vilar en lättsamhet över det hela.

Hur det gick i grekiska Porto Heli är en fråga som såklart förblir obesvarad.

– De allra flesta vill inte veta hur det går, för då blir det inte roligt att följa programmet. Och givetvis tänker jag inte avslöja något, avslutar Kim Källström med ett skratt.

Om Kim Källström:
Kim Källström är en av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna med 542 professionella fotbollsmatcher för olika klubblag i bagaget. Med sina 131 landskamper har han representerat Sverige i både EM och VM och har blivit framröstad till årets mittfältare vid Fotbollsgalan 2009, 2011 och 2012. Kim har spelat och vunnit priser i länder som England, Frankrike, Sverige, Schweiz och Ryssland. Efter en lång karriär inom elitfotbollen återvände han till Djurgården 2017.

Idag går Kim en ledarskaps- och managementutbildning för fd elitspelare i UEFA:s regi.

Kim Källström sitter i Svenskar i Världens styrelse sedan 2018.

Om Mästarnas mästare:
Mästarnas mästare är ett tävlingsprogram som visas på SVT. Programmet går ut på att ett antal före detta sportstjärnor, som alla har varit mästare i sina sporter, möter varandra i olika grenar. Samtliga medverkande har två saker gemensamt: de har alla tagit medaljer inom sina respektive sporter och de har alla avslutat sina aktiva karriärer som sportstjärnor. En efter en slås mästarna ut tills bara en återstår, den person som blir korad till Mästarnas mästare. Den svenska upplagan av programmet har sänts årligen i SVT1 sedan år 2009.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Läs mer om