Brexit – nu blir det verklighet!

Sedan folkomröstningen 2016 har det högt omtalade Brexit pågått- men nu är det dags och vid midnatt utträder Storbritannien formellt ur EU.  

Än kvarstår övergångsperioden som dröjer tills årsskiftet. Under tiden fortsätter de flesta nuvarande regler och överenskommelser mellan Storbritannien och EU-medlemsstater att värka, alltså påverkas relativt få personer innan 2021. Under övergångsperioden ska nya avtal formuleras, bland annat exakt hur svenskar i Storbritannien likväl britter i EU kommer påverkas av utträdet. Alla EU-medborgare (såväl som medborgare från Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein) som önskar stanna i Storbritannien måste ansöka om “settled staus” tillstånd eller “settlement schemes”.  Se över vilken ansökan som gäller för dig och/eller din familj samt hur man ansöker här på gov.uk.   

Mer information och vägledning finns hos: Svenska Ambassaden i Londonsom regelbundet organiserar informationsträffar för svenska företag och privatpersoner i Storbritannien, så som det kommande tillfället att få rådgivning och stöd i processen om sin settled status nu den 1a februari, läs mer om det eventet här.   

Brittiska regeringen har en guide för de som vill ansöka om EU Settlement Schemes HÄR.  För mer information och förberedelserekommendationer gå till: RegeringskanslietInformationssidan för särskilt berörda, det vill säga svenskar och andra EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien nu, finns HÄR.  

För pensionärer kommer inkomstpension, premiepension och inkomstgrundande efterlevandepensionen fortsätta att betalas ut som vanligt, dock kommer garantipensionen påverkas men just hur är fortfarande under utredning enligt Pensionsmyndigheten 

Hur det blir med mindre sakfrågor som mobilroaming är än obestämt, men hittills har ingen operatör i varken Storbritannien eller Sverige uttalat sig om att återinföra de roamingavgifter som förbjöds 2017, vilket hade inneburit höga kostnader för EUs mobilanvändare under vistelse i Storbritannien. 

Läs mer om

, ,