Storbritannien och EU har kommit överens!

Idag har Storbritannien och EU enats om ett reviderat utträdesavtal. Men fortfarande återstår många hinder på vägen. Ett av dessa hinder uppkommer nu på lördag (19/10) när det brittiska parlamentet röstar om avtalet och den politiska förklaringen kring det framtida förhållningssättet parterna emellan. Det är fortfarande högst oklart om avtalet godkänns på hemmaplan eftersom en av de viktigaste parterna i omröstningen, det Nordirländska Unionistpartiet (DUP) aviserat att de tänker rösta nej. 

Om avtalet röstas igenom kommer svenska medborgare behålla de rättigheter som finns på plats idag. Svenskar boende i Storbritannien kan alltså fortsätta att arbeta, studera och bo i landet och villkoren för svenska medborgare förblir desamma som i nuläget fram till den 31 december 2020.

Om avtalet faller i det brittiska parlamentet har den svenska regeringen förberett sig med bland annat permanenta och tillfälliga lagändringar för att mildra effekterna av ett no deal.

Information om vad som skulle hända om det blir ett no del-utträde kan du hitta här:

Sveriges regering  –  Vad betyder brexit för särskilt berörda medborgare?
Sveriges ambassad i London – Aktuellt om brexit
Sveriges ambassad i London – FAQ om brexit

Läs mer om

, ,