Cecilia Malmström Årets svensk i världen 2019

I över trettio år har Svenskar i Världen uppmärksammat svenskar som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig inom olika områden och satt Sverige på världskartan. EU-kommissionär Cecilia Malmström blir Årets svensk i världen 2019.

Cecilia Malmström blir den trettioandra svensken att ta emot utmärkelsen.

– Det är väldigt hedrande att bli utnämnd till Årets svensk i världen – särskilt när jag ser de namn som tidigare mottagit utnämningen och den fina motiveringen. Jag har spenderat många år av mitt liv utomlands, i olika delar av Europa. Jag har också haft den stora äran att få representera Sverige i EU, och numera EU i världen. Ofta har jag slagits av hur lika vi trots allt är oavsett ursprung. Men lika ofta har jag kommit på mig själv med att uppfattas som väldigt typiskt svensk. Det kan handla om synen på jämställdhet, öppenhet eller den vurm för internationell handel som tycks sitta i ryggraden på oss svenskar. Att få motta denna utnämning känns därför extra roligt, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Motivering

Den viktiga handeln länder emellan ligger inte bara till grund för långsiktig välfärd, utan är i allra högsta grad en förutsättning för demokratisk utveckling och fred.

Med ansvar för den tunga och viktiga handelsportföljen, har EU-kommissionär Cecilia Malmström varit EU:s drivande kraft och globala röst för en friare handel. Hennes starka internationella ledarskap i handelsfrågor har skapat tillväxt och jobb i Sverige, EU och världen, och hennes namn är internationellt respekterat – inte minst nu när de protektionistiska vindarna blåser hårt.

Cecilia Malmström har under sin tid som EU-kommissionär förhandlat fram flera omfattande frihandelsavtal som bland annat omfattar handeln mellan EU och Kanada, Japan, Mexiko, Vietnam, Singapore och nu senast Mercosur – världens största frihandelsavtal. Aldrig tidigare har en handelskommissionär rott i hamn så många avtal. Hon har också gjort stora insatser för att bevara goda transatlantiska relationer i en tid när de kommit att bli alltmer ansträngda, inte minst inom just handelsområdet.

Cecilia Malmström har på ett extraordinärt sätt företrätt Sverige på den internationella arenan, och har därmed väl förtjänat erkännandet som Årets svensk i världen 2019.

Prisutdelningen äger rum fredag 23 augusti. För att delta på den anslutande pressträffen kontakta Hanna Norman.

Tidigare pristagare av Årets svensk i världen finns här.

Foto: Daniel Hakim