En stor ökning av utlandssvenskarnas valdeltagande 2018

Under morgonen har SCB släppt publikationen ”Valdeltagandet vid de allmänna valen 2018”, och vi kan med glädje meddela att valdeltagandet bland utlandssvenskar har ökat till nära 40%. Detta är en stor ökning från 2014 års val, där knappt 33% av utlandssvenskarna röstade. Vi ser väldigt positivt på den utveckling som har skett!

Rapporten beskriver hur utlandsmyndigheterna upplevde ett större tryck i vallokalerna under valet, men också att det funnits ett intresse från partier och andra organisationer kring utlandssvenskarnas deltagande i valet.

Svenskar i Världen har under många år arbetat för att de svenska partierna och den svenska politiken ska visa mer intresse för sina medborgare som bor utomlands. Med detta resultat visar även utlandssvenskarna att de har en stark röst vilket vi hoppas kommer skapa ett större intresse för politikerna att lyfta och arbeta med utlandssvenskarnas utmaningar så att svenskar kan fortsätta att leva, arbeta och bo utomlands utan hinder.

Vill du läsa hela rapporten om valdeltagandet vid de allmänna valen 2018, finns den här.

Källa: SCB

Uppdatering

Generalsekreterare Cecilia Borglin skriver en debattartikel om de nya siffrorna och lyfter bland annat att valdeltagandet kan öka ytterligare om vi inför en egen valkrets för utlandssvenskar och e-röstning. Artikeln publicerades i Göteborgsposten, läs hela debattartikeln här.