Osäkra vägval för Storbritannien

Ingen kan knappast ha missat att Theresa May och det brittiska parlamentet har stött på tunga motgångar i och med det eventuella utträdet ur EU – bland annat har samtliga föreslagna utträdesavtal röstats ned. Till följd av dessa motgångar har det brittiska parlamentet, den 3 april röstat igenom en lag vilken hindrar Storbritannien och May att lämna EU utan avtal – detta för att motverka den hårda Brexit som medföljer ett avtalslöst utträde från EU.

Den nya lagen gick igenom med en ynka röst i parlamentet, 313 röster för och 312 emot, ett ödesval som heter duga. Storbritannien har alltså inte längre möjligheten att gå ur EU utan avtal, vilket med största sannolikhet ökar chansen för en mjuk Brexit.

Storbritannien har ett omfattande arbete framför sig i avgörandet av vilka beslut som ska tas, hur detta påverkar Storbritannien och Brexit. Ska de stanna kvar i EU eller skyndsamt sammankalla parlamentet och med kompromisser sammanställa ett avtal för att motverka Storbritanniens deltagande i EU-valet? Den senaste informationen från BBC beskriver dock ett tredje senario: Theresa May har bett EU om förlängning, Brexit kan på så sätt skjutas upp till slutet av juni. Som alternativ till denna förlängning föreslår EU:s ordförande Donald Tusk istället en tolv månaders flexibel förlängning av Brexit enligt BBC.

Som vi alla kan höra och läsa oss fram i media fattas det omfattande och snabba förslag om Brexit dessa dagar, det vi dock kan anta är att vi redan på onsdag den 10 april vid det extrainsatta EU-mötet kan få höra om EU anser att Storbritannien har tillräckligt mycket kött på benen för att tillgodose sig en förlängning av Brexit. Om förlängningen beviljas, kommer May då tvingas bort från sin post som premiärminister? Och kommer britterna behöva delta i EU-valet? Detta är något som enligt DN kan bli verklighet.

För dig med relation till Storbritannien:

Försäkringskassan: Så kan du påverkas av Brexit
Verksamt: För dig som har affärer med eller i Storbritannien
Transportstyrelsen: För dig som har frågor om körkort
Skatteverket: Information om handel, tjänster, företag och privatpersoner
CSN: För dig som studerar i StorbritannienLäs mer om

, ,