Intervju med styrelseledamot Henrietta Flodell

Foto: Erik Halkjaer

Bakgrundsfakta

Född: 1993
Yrke: Projektledare på biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén. Tog kandidatexamen i statsvetenskap från Lunds universitet 2017, och återgår till studierna i höst med en master i Environmental Change and Management vid Oxfords universitet. 
Länder du har bott i:
Tyskland, både Berlin och Bonn samt Dakar i Senegal.
Kuriosa: 2018 valdes Henrietta att representera hela sin generation i uppdraget som Sveriges barn- och ungdomsrepresentant i FN. Hon utsågs av LSU – Landsrådet för Sveriges barn och ungdomsorganisationer, som organiserar 86 organisationer och 700 000 barn och unga.

Av alla länder du har bott i – vilket är ditt favoritland?

Det måste bli Tyskland, det är ett så mångfacetterat land med spännande natur, historia, kultur och inte minst har jag delar av familjen boendes där. Berlin ligger mig alltid varmt om hjärtat. 

Ditt bästa tips inför utlandsflytten?

Det sociala har alltid varit det viktigaste för mig för att känna mig hemma snabbt på ett nytt ställe. Så var proaktiv och försök söka upp sammanhang där du kan hitta nya vänner. Det finns hur många digitala tjänster och sociala media-grupper som helst för sånt!

Ditt bästa tips inför hemflytten?

Kanske att vara snäll mot sig själv, och inte utgå från att man kan ta upp alla trådar där man lämnade dem. Mycket har såklart hänt medan man varit borta, och inte minst vara ödmjuk inför att man själv har förändrats.

Varför engagerar du dig i Svenskar i Världens styrelse?

Som ungdomsledamot i Svenskar i Världens styrelse är jag stolt och glad över att kunna bidra med ett annat perspektiv från en stor andel av dagens utlandssvenskar. Det är meningsfullt att synliggöra hur viktigt utbytet mellan världen och Sverige är när man är ung. Kanske är dagens unga historiens mest globala generation. Vi föddes in i en global värld och inte minst är jag övertygad om att framtidens såväl utmaningar som lösningar är globala. Sverige är i världen och världen är i Sverige.