Intervju med styrelseledamot Erik Belfrage

Erik Belfrage, styrelseledamot

Bakgrundsfakta

Född: 1946
Yrke: Erfaren svensk diplomat och företagsledare. Idag sitter han i ett antal styrelser och verkar som rådgivare inom internationell politik och affärer via Consilio International.
Länder du har bott i: Frankrike, Österrike, Schweiz, USA, Libanon och Rumänien. Idag är han bosatt i Stockholm, men bor delvis i Frankrike
Kuriosa: Pappan var svensk diplomat och familjen följde därmed med honom på olika uppdrag. Eftersom mamman var fransyska talades det bara franska i hemmet. Kom till Sverige för första gången som elvaåring. ”Med vilja och lust går det att lära sig ett nytt språk, även som elvaåring.”

Av alla länder du har bott i – vilket är ditt favoritland?
Det är Frankrike, eftersom det är där jag är född och tillbringade mina första sju år. Det är hemma för mig! Med tiden har även Sverige blivit mitt hem.

Ditt bästa tips inför en utlandsflytt?
Gör ett antal spaningsresor innan, så att du kan bilda dig en uppfattning om vad det är för ställe du kommer till.

Ditt bästa tips inför hemflytten?
Var mentalt förberedd på att det har skett många förändringar på hemmaplan, även om du kanske inte har varit borta speciellt många år.

Varför engagerar du dig i Svenskar i Världens styrelse? Utlandssvenskarna betyder väldigt mycket för Sverige och svenskt näringsliv och de bör därför uppmärksammas i större utsträckning än vad som görs idag. Dessutom vill jag att utlandssvenskarna ska känna en större delaktighet i det svenska samhället – ett sätt är att faktiskt rösta i politiska val.