Glad Lucia!

Idag firas lucia av svenskar på många olika ställen runt om i världen.

Vad betyder egentligen Lucia? På latin betyder Lucia den ljusa, den lysande, eller den upplysta (ljusbärerskan).

Vem var Sankta Lucia?
Sankta Lucia var en ung kvinna som kom till Sicilien från Grekland när hon var barn. Som ung blev hon bortgift men vägrade att gifta sig med mannen som hon var planerad att gifta sig med eftersom hon ville ägna sitt liv åt religionen. Mannen blev arg och anmälde henne till myndigheterna. På den tiden var det emot lagen att vara kristen och därför blev hon straffad med tortyr.  Enligt historien minskade inte hennes tro till gud av detta och hennes skador märktes knappt.

Lucia i Sverige
Fram till och med år 1753 var den 13 december den mörkaste dagen på året, då använde sig Sverige fortfarande av den julianska kalendern. Eftersom den 13 december var den mörkaste natten på året var det extra viktigt att hålla sig vaken då natten ansågs som väldigt farlig. Under mörkrets timmar kom spöken och troll fram. I västra Sverige hade man då en kvinna som gick runt och delade ut mat så att ingen skulle somna. Hon var klädd i vitt och hade ljus på huvudet.

Till en början firades lucia alltså med bara en Lucia, i vissa fall kunde en eller två till var med. Det var långt senare som det luciatåg vi känner igen idag, med tomtar och pepparkaksgubbar kom till. Dagens Lucia-firande har inte funnits i mer än 100 år. Det fick sittgenombrott 1927 när Stockholm Dagblad anordnade ett luciatåg. Lucia har egentligen inte heller något gemensamt med helgonet Lucia men Lucias namnsdag firas den 13 december.

Vi på Svenskar i Världen önskar er alla ett härligt luciafirande!

Foto: Pixabay.com

Källor: Historiska,Dagen