Hur många utlandssvenskar röstade egentligen?

Vem som ska styra Sverige de kommande åren är fortfarande oklart. Sonderingarna har gått fram och tillbaka mellan olika kandidater och nu senast röstades Moderaterna och Ulf Kristerssons regeringsförslag ned i kammaren. Hur framtiden kommer att se ut återstår att se men Svenskar i Världen fortsätter sitt arbete med att bedriva utlandssvenskarnas frågor.

Inför valet hade vi ett mål att öka procenten av utlandssvenskar som röstar i det svenska valet. Det har ännu inte publicerats detaljerad information om valdeltagandet men det finns siffror över hur många personer som har brevröstat och hur många som har röstat på ambassader och konsulat. Dessa siffror har ökat från valet 2014. Se nedan sammanställning av röstningsbeteendet från 2014 samt 2018.

2014

Källa: Valmyndigheten

2018

Källa: Valmyndigheten

Viktigt att veta är att dessa röster inte enbart är från registrerade utlandssvenskar utan rösterna räknar även in de svenskar som befinner sig i utlandet under en kortare tid och som valt att brevrösta alternativt rösta på ambassad eller konsulat. Enligt Statistiska Centralbyrån kommer det publiceras ny statistik om det allmänna valet den 21 november 2018. I den statistiken kommer mer presenteras gällande röstberättigade, röstande, röster efter parti, personrösternas fördelning och mandatfördelning för val till riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige.

Svenskar i Världen ser ändå det positiva med att den totala siffran av personer som har röstat från utlandet har stigit från 74 577 (2014) till 79 100 (2018), vilket tyder på ett intresset att rösta i det allmänna valet har stigit bland svenskar i utlandet.

Ytterligare detaljerad statistik kring valet kommer att publiceras i juni 2019 enligt SCB.

Foto: Loose/imagebank.sweden.se