Kanelbullens Dag

Sedan 1999 har den 4 oktober blivit känd som Kanelbullens dag i Sverige. Dagen infördes för att fira Hembakningsrådets fyrtioårsdag och syftet var att skapa en årlig tradition. Kaeth Gardestedt var det som kom på idén att skapa Kanelbullens Dag.

”Dagen skulle inte kollidera med surströmming, kräftor, äppelfestivaler och annat som finns på hösten. 1999 var den 4 oktober Internationella barndagen. Det tyckte jag var en lämplig dag eftersom min tanke med Kanelbullens Dag var att det skulle vara en omtankens dag.”

Kanelbullen skulle komma att uppskattas runt om i världen och presenterades som svensk specialitet i EU-projektet Café Europa 2006. Historien bakom kanelbullen är tämligen okänd, men kan spåras till 1920-talet. Det skulle dock dröja ända till 50-talet innan den blev en vanlig syn på de svenska kaffeborden. Det som skiljer den svenska kanelbullen från andra varianter är kardemumman i degen, men också den smaksensation som skapas när socker, kanel och smör kombineras i en snurrande form.

Kanelbullen äts numera året runt. Förra året såldes det cirka 6.5-7 kanelbullar på kanelbullens dag.

Här kommer ett gott bullrecept från tidningen Allt om Mat.

Källor:

http://hembakningsradet.com/kanelbullens-dag-historik-baktips/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7lpr0W/darfor-finns-kanelbullens-dag

https://mittkok.expressen.se/artikel/kanelbullens-dag-5-saker-du-vill-veta/

https://hogtider.wordpress.com/2009/10/03/varfor-ar-kanelbullens-dag-den-4-oktober/

Foto: Björn Tesch/imagebank.sweden.se