Utlandssvenskarna kan avgöra valet

Tidigt idag på morgonen kom valresultaten och det förblir otydligt vilket parti som kommer styra Sverige de kommande fyra åren.

Just nu skiljer det bara 0.3 % (30 000 röster) mellan de rödgröna (40.6) och alliansen (40.3) samtidigt som SD lyckades växa med 4.7% och har nu 17.6 %. I och med det jämna resultatet kan utlandssvenskarnas röster komma att avgöra vilket av blocken som får mandatet.

Utlandssvenskarnas röster har även tidigare varit avgörande. År 1979 så såg det ut som Socialdemokraterna med Olof Palme skulle vinna valet, men med utlandsrösterna lyckades Moderaterna i sista sekunden ta majoriteten.

En undersökning som gjorts av SOM-institutet i Göteborg, visar att allianspartierna traditionellt sätt är mer populära bland utlandssvenskar än de rödgröna. I valet 2014 fick alliansen 54%  av de 52 000 rösterna som kom in från utlandssvenskar medan de rödgröna endast fick 32%. Dock var det endast ca: 30% av alla röstberättigade utlandssvenskar som röstade. Man kan även se att Moderaterna till skillnad från Socialdemokraterna fick betydligt fler röster hos utlandssvenskarna än vad partiet fick inrikes.

Förtidsrösterna samt utlandsröster förväntas bli färdigräknade nu på onsdag. Både i valet 2010 och 2014 lyckades Moderaterna öka sitt valresultat med 0.1 % jämfört med Socialdemokraterna som backade 0.2%. Redan  nu är det otroligt jämt, men när förtidsresultaten och utlandsrösterna är medräknade blir det troligen ännu jämnare. Nu återstår enbart att invänta resultatet och se vad som händer.

Foto: Mona Loose/imagebank.sweden.se

Källor:

Göteborgs Universitet

Dagens Nyheter

Aftonbladet