Intervju med Nina Stemme – Årets Svensk i Världen 2018

Tonsäker Sverige-ambassadör Årets svensk i världen

De senaste åren har prestigefulla priser regnat ner över svenska operasångaren Nina Stemme. Det förtar inte glädjen över att nu bli den 31 i raden att få utmärkelsen Årets svensk i världen.

– Få saker gör en så stolt och glad som att få en utmärkelse ”hemifrån”, från Sverige alltså, säger hon.

 

”Nina Stemme är den svenska sopransångerskan som tagit världen med storm. Hon har skildrats som världens bästa sångerska och dramatiska sopran sedan Birgit Nilsson.”

Så inleds juryns motivering till valet av världsartisten och den dramatiska sopranen Nina Stemme som mottagare av utmärkelsen Årets svensk i världen 2018. Att hon är ett självklart val understryks av alla de priser hon kammat hem under sin karriär – bland annat har hon utsetts till världens bästa sångare inte mindre än tre gånger, av olika juryar, hon är svensk hovsångerska och österrikisk Kammersängerin, och så vidare och så vidare. Senare i höst emottar hon också Birgit Nilsson-priset ur Hans Majestät Konungens hand vid en ceremoni i Stockholm.

Att ljuset på denna superba konstnär och artist också spiller över på hennes hemland Sverige går inte att förneka. Vid sidan om att synas och att stärka varumärket Sverige som ett land som fostrar fantastiska sångare, blir Nina Stemme själv en ambassadör för några av de drag vi gärna förknippar med det svenska kulturarvet. För framgångarna har inte kommit gratis.

– Jag har slitit hårt hela vägen. Jag har arbetat så mycket för min framgång. Och jag arbetar hårt varje dag, berättar Nina Stemme under föreningen Svenskar i världens lunch där hon tar emot priset. Hon fortsätter:

– När vi repeterar in en opera jobbar vi sex timmar om dagen, sex dagar i veckan. Just nu blir det sju dagar i veckan inför Ringen på Covent Garden i London. Vid sidan av det måste jag också hinna värma upp kroppen och rösten, prova peruk och kostym och allt annat.

Hon beskriver operaföreställningarna som maratonlopp. En av hennes paradnummer de senaste åren, Tristan och Isolde, är fem timmar lång. Ringensviten är totalt 15 timmar på scen. I jämförelse är en annan av paradrollerna, Elektra, ett 800-meterslopp på bara två timmars scentid.

– Non stop utan paus, och jag står på scenen hela föreställningen, säger hon.

Nina Stemme framstår som en mycket genomtänkt person när det kommer till yrkeslivet. Hon slog igenom redan i början på 1990-talet när hon 1993 vann Placido Domingos nyinstiftade operatävling Operalia och samma år var finalist i BBC Cardiff singer of the World. Placeringarna gav mycket uppmärksamhet och möjligheter som ”stjärna i vardande”, men Nina Stemme valde att inte hoppa på erbjudandena utan att ta det i sin egen takt.

– Jag fortsatte enligt min plan och skapade mig ett namn på operan i Göteborg, för att sedan ge mig ut i världen.

– I och med det dog intresset för mig i Sverige, då skrevs inte många rader om mig här. Och jag behövde det lugnet då, det gav mig tid att hämta kraft och mod, att bygga upp familjen, hitta nya idéer och för att utveckla mina roller till dem jag sjunger nu, berättar Nina Stemme.

Hon tog jobb på operan i Köln, för att fyra år senare säga upp sig och börja frilansa.

– Med tiden har framgången utomlands gett mig mer uppmärksamhet och frihet att välja operahus och vem jag ska arbeta med – en viss maktposition, säger hon.

Hennes svenska bakgrund har inte gett henne några roller, säger hon, även om svenska operasångare, musiker, komponister och andra har ett högt anseende utomlands.

– Däremot tror jag att flera av de egenskaper som karaktäriserar mitt sätt att arbeta och ta mig an nya utmaningar, såsom öppenhet, jordbundenhet och en stor arbetsvilja, har sin grund i det svenska samhällsklimatet och de möjligheter som jag har fått här, säger hon.

Att hon får utmärkelsen Årets svensk i världen tror hon hänger samman med att hon är en väldigt bra representant för landet utomlands.

– Man blir en sorts ambassadör för Sverige, en spjutspets inom den smala konstarten opera. Och jag är på toppen av mitt artisteri nu, med allt vad det innebär av uppmärksamhet, inflytande och möjligheter.

Och idag har det svenska ointresse som kanske fanns för Nina Stemme när hon började karriären utomlands förbytts till sin motsats. Där kunde Sverige och svenskar agera lite annorlunda, tycker hon.

– Bristen på uppmärksamhet har känts tråkig. Det har funnits tider när man känt sig lite bortglömd, när man som bäst behövt stöd. Då man behövde känna att det finns folk som ser dig, som stöttar dig, säger Nina Stemme.

Över huvud taget går utlandssvenskarnas insats för att marknadsföra Sverige ofta förbi onoterat i hemlandet, något hon tycker är tråkigt.

– Men så känns det verkligen inte idag: tack Svenskar i världen för denna fantastiskt fina och uppmuntrande utmärkelse, som bidrar ytterligare till min stora glädje över att vara svensk.

Text av: Per Torberger
Bild: Nina Stemme, Fotograf: Bengt Säll

Bildtext: Svenska världsartisten och operasångaren Nina Stemme är Årets svensk i världen.