Valborg firas på många håll i världen

Valborgsmässoafton, sista april eller valborg är en årlig högtid som enligt svensk tradition firas den 30 april. Även i andra länder firar man, såsom i Estland, Finland, Lettland, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. På många håll runt om i världen firar svenskarna denna valborgstradition då man samlas för att se en brasa brinna, kanske grilla korv, leka lekar och sjunga in våren. På bilden ser vi firande vid Svenska skolan i Nairobi (Kenya) år 2014, där man samtidigt passar på att fira de elever som tar studenten. Vid flertalet av Sveriges högskolor och universitet är detta en av årets stora högtidsdagar då man den 30 april sätter på sig studentmössan.

 

Traditionen grundar sig på den förkristna högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg. Valborg blev helgonförklarad den 1 maj, och genom denna omständighet förbands hennes namn med de förkristna germanska vårfester hållna denna dag, som av kristendomen stämplades som häxförsamlingar.

 

Särskilt trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten mellan den 30 april och den 1 maj red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen med rop, skott och horn och tände eldar på höjderna.

 

Valborgskulten, som uppstod efter heliga Valborgs död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar.

 

Valborgsmässoafton infaller på solens ”kvartspunkt” i solhjulet, det vill säga mitt emellan vårdagjämning och midsommar. På många platser firas helgen genom att bränna bål och på vissa platser med fyrverkerier och smällare.

 

De flesta svenskar firar Valborgsmässoafton men förbinder inte firandet med heliga Valborg. Valborgsfesten står oftare som symbol för våren och ljuset. Eldar tändes ursprungligen inte för att skrämma bort häxor utan för att bränna det gamla och ge plats för det nya. Att ge plats för det nya stämde också väl in i den kristna tolkningen av livet där påskens tema från död till liv också symboliskt fick gestaltas i valborgselden.