Uppgradera din hjärna

Hjärnstark är en bok som i stort sett alla borde läsa. Gör det i början av året och du kommer att bli smartare, kreativare och mer klarsynt om du tar till dig innehållet. Den är skriven av Anders Hansen som verkar vid Karolinska Institutet som överläkare i psykiatri. Han är även journalist och författare.

Baksidan med en allt effektivare och komplexare värld i digitaliseringens kölvatten är allt stillasittande. Hjärnstark har med sin vetenskapligt lättillgängliga text fått många svenskar att ändra sin syn på varför vi ska röra på oss. Det är inte för att bli smala, snygga eller starka, utan för att hålla våra hjärnor så friska som möjligt.

Det viktigaste du kan göra för din hjärna är faktiskt att röra på dig. Om du får upp pulsen i 75% av max, tre gånger i veckan, 30-45 minuter per tillfälle, blir du mer stresstålig, förbättrar ditt minne, höjer din IQ och blir mer kreativ. Det är bara några av alla positiva konsekvenser som sker i din hjärna när du konditionstränar. Om du springer, cyklar, åker skidor eller gympar spelar ingen roll. Allra bäst effekt får du om du tränar på morgonen. Det räcker dock inte att göra det en gång, du ska göra det kontinuerligt och långsiktigt.

Den moderna hjärnforskningen visar att motion får fullständigt ofattbara effekter på hjärnan, det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss. Det gäller barn, vuxna och äldre. I boken får du veta vad det beror på med hänvisning till mängder av konkreta forskningsundersökningar. Du får också handfasta tips på hur du ska röra på dig för att få de positiva effekterna. Köp eller låna, läs och begrunda. Det är du och dina närmaste värda!

Skulle alla läsa Hjärnstark och basera sin vardag på de forskningsresultat som presenteras i boken, skulle mycket pengar sparas in på färre och kortare sjukskrivningar, färre inköp av dyra mediciner, mindre bråk och gnäll och världen skulle befolkas av gladare och nöjdare medmänniskor.

Läs mer om