Mobilförbud när du kör i Sverige

Den 1 februari 2018 blir det förbjudet att köra bil med mobiltelefon i handen, i Sverige. Regeringen skärper bestämmelserna och gör en ändring i trafikförordningen om hur mobiltelefoner får användas av föraren vid färd. Du som sitter bakom ratten förbjuds att prata i telefon, rattsurfa eller skicka sms:a utan handsfree.

Förenklat kan man säga att du ska ha händerna på ratten. Sverige har en förhållandevis liberal lagstiftning när det gäller användning av mobilen i samband med bilkörning. Betydligt tuffare regler gäller i andra länder.

Idag är det förbjudet att hantera mobilen så att det ”menligt inverkar på körningen”, som det heter i lagen sedan 2013. Nu går regeringen ett steg längre med stort stöd i riksdagen. Det innebär samtidigt att det blir betydligt enklare för polisen att se till att förbudet också efterlevs.

47 procent av alla förare erkänner att de vid enstaka tillfällen använder mobiltelefonen samtidigt som de kör, enligt en undersökning som bildelskedjan Mekonomen gjort tillsammans med opinionsinstitutet Kantar Sifo. Fem procent säger att de dagligen använder mobilen i samband med bilkörning och 15 procent medger att de i bilkön använder mobilen. Bara var femte förare – 22 procent – lovar och svär att de aldrig har gjort det.

Läs mer om

, ,