Har du koll på Titteliture?

Har du koll på vad som har hänt eller kommer att hända i Sverige under hösten och vintern? Testa dig själv med Svenskar i Världens nutidsfrågor och ta chansen att vinna boken Lejontämjaren av Camilla Läckberg. Skicka in dina svar till kommunikation@sviv.se senast på julafton för att vara med i tävlingen.

Fråga 1: Under hösten uppmärksammades problemet med sexuella trakasserier världen över. Det fick ett enormt genomslag. Allting började i USA med anklagelserna mot filmmogulen Harvey Weinstein. Även i Sverige har många kända medieprofiler pekats ut. Många kvinnors berättelser har i sociala medier samlats under en hashtag som också blivit själva rörelsens namn. Vilken?
1. #IHave
X. #YouHave
2. #MeToo

Fråga 2: Under hösten tillträdde Ulf Kristersson som ny partiledare för Moderaterna. Han efterträdde Anna Kinberg Batra. Kristersson har tidigare innehaft en ministerpost i regeringen Reinfeldt efter valet 2010. Vilken post hade han då?
1. Socialförsäkringsminister
X. Minister för nordiskt samarbete
2. Barn- och äldreminister

Fråga 3: Filmen Solsidan hade premiär i slutet av november. Den är baserad på den populära tv-serien med samma namn. Vad heter skådespelaren som spelar den irriterande och snåle grannen Ove Sundström i Solsidan?
1. Henrik Dorsin
X. Felix Herngren
2. Johan Rheborg

Fråga 4: I januari är det vinter-OS i Sydkorea och som alltid finns flera svenskar som kan gå långt inom sina respektive grenar. Ett stort medaljhopp är skidåkerskan Sandra Näslund. Inom vilken gren tävlar hon?
1. Slalom
X. Skicross
2. Längdskidåkning

Fråga 5: Julkalendern är en viktig jultradition i Sverige och börjar sändas på TV den 1 december varje år. Årets julkalender heter Jakten på tidskristallen. Den första julkalendern som sändes på TV i Sverige hette Titteliture. Men vilket år sändes den?
1. 1955
X. 1960
2. 1965

Fråga 6: Tidigare i höst pågick den så kallade Allmänna motionstiden, där riksdagsledamöterna får lämna in motioner som sedan behandlas i riksdagen. Två av årets motioner rörde utlandssvenskar. Vilka frågor handlade de två motionerna om?
1. SINK-skatten och begravningsavgiften för utlandssvenskar
X. Begravningsavgiften för utlandssvenskar och samkörning av adressregister för utlandssvenskar hos svenska myndigheter
2. Samkörning av adressregister för utlandssvenskar hos svenska myndigheter och SINK-skatten

Fråga 7: Ett lag har utmärkt sig inom svensk fotboll i år och har på kort tid gått från att ha varit någorlunda okända till spel i Europa League. Vad heter laget?
1. Dalkurd
X. Östersunds FK
3. Malmö FF

Fråga 8: Kunskaperna när det gäller ordförståelse sjunker i Sverige, speciellt bland unga. Det visar resultaten av årets högskoleprov. Ett av orden var ”essä”. Vad betyder det?
1. Saga
X. Skrivelse
2. Uppsats

Fråga 9: I december delas Nobelpriset ut. På Nobelbanketten finns alltid en toastmaster som ansvarar för presentation av skålar och tal. Denna person är traditionellt:
1. En medlem av Nobelstiftelsen
X. En medlem av kungafamiljen
2. En svensk student

Fråga 10: Public service-kommittén föreslår att TV- och radioavgiften ska slopas och istället ersättas med en skatt från och med 2019. Vad heter organisationen som administrerar avgiften i dagsläget och som har sitt säte i Kiruna?
1. Radiotjänst
X. TV-tjänst
2. TV- och Radiotjänst

Läs mer om