Plugga svenska på 220 universitet i 40 länder eller på nätet

Svenska Institutets hemsida Sharing Sweden är till för att sprida kunskap om Sverige och det svenska språket, speciellt gentemot en internationell publik som är intresserade av Sverige. För den som vill lära sig mer om det svenska språket eller Sverige finns verktyg som ska fungera som material för diskussioner, evenemang eller presentationer om Sverige.

Att lära sig svenska

En bra ingång för att lära sig svenska är en kurs på nätet som heter Learning Swedish. Den är för nybörjare och det går att få lärarhjälp på kursen. Det är ett enkelt sätt för en nybörjare att komma in i det svenska språket och kulturen – vart i världen han eller hon än befinner sig.

Learn Swedish – Open up the door to Nordic society and culture är en enkel broschyr som informerar om den svenska kulturen, varför man ska lära sig svenska och hur man kan gå tillväga. Broschyren innehåller de allra enklaste och mest svenska orden såsom ”fika”, ”väderleksrapport” och ”sol”. Vad mer behöver man egentligen för att hålla en konversation på svenska?

Som inspiration finns Instagramkontot @svenskanivarlden där du kan följa studenter som pluggar svenska på utländska universitet och de som lär sig svenska i Sverige. Visste du att man kan studera svenska på runt 220 universitet i över 40 länder? Det finns många möjligheter för den som vill lära sig det svenska språket.

Kulturen är en väg till språket

Sverige A-Ö är en fotoutställning med 29 bilder, en för varje bokstav i det svenska alfabetet. Varje bild föreställer någonting typiskt svenskt på den bokstav bilden är kopplad till. Allemansrätt på A, Bulle på B, Älg på Ä och så vidare. Varje bild har dessutom en kort förklaring på engelska. Utställningen är ett enkelt sätt att både lära sig viktiga svenska ord och att lära sig om den svenska kulturen i sig. För vem har egentligen någon aning om vad allemansrätten är om man inte är uppväxt i Sverige?

The Swedish Language är ett faktablad som beskriver det svenska språket från vikingatiden till modern tid och förklarar dess utveckling,  egenheter och status som språk. Det innehåller information om allt från The Swedish Chef i det klassiska barnprogrammet Mupparna till Evert Taube, en av Sveriges mest populära artister, kompositörer och trubadurer.

Detta och mycket mer kan man hitta på sharingssweden.se. Känner du någon som vill lära sig svenska och mer om den svenska kulturen? Gå in på sajten!

Källa: sharingsweden.se