Hanna Claesson Assad vann Ombudstävlingen

foto KERSTIN ALM
text ELLIKA NYQVIST LIVCHITZ

Under våren utlyste Svenskar i Världen en tävling för alla våra 130 ombud runt om i världen. Utmaningen var att värva så många nya medlemmar och följare till Svenskar i Världen som möjligt. Många engagerade sig och tog sig an uppdraget med liv och lust. Den som nådde längst var Hanna Claesson Assad i Los Angeles.

Många av ombudens prestationer var ytterst imponerande. Kickan Williams samlade in en hel drös prenumeranter till vårt nyhetsbrev och vår tidning. Hanna Claesson och Kerstin Alm anordnade en träff med över 50 deltagare i Los Angeles. Många nya medlemmar rekryterades av Per Ågren i Hongkong. Annonser hos Svenska Handelskammaren i Schweiz gav också nya medlemmar. Det här är bara ett litet urval av ombudens fina insatser. Konkurrensen om priset till det ombud som lyckdes värva flest nya medlemmar blev hård. Svenskträffen hemma hos Hanna Claesson i L.A stod till slut som segrare.

Nya medlemmar vägde tyngst i bedömningen, men allt som sprider våra budskap var och är av vikt. Att folk känner till Svenskar i Världen, även om de inte är medlemmar, väger tungt i kontakten med beslutsfattare, regering, politiker och media. Det var det sammanlagda resultatet av ombudens ansträngningar som bedömdes.

Det som ombuden föreslogs göra för att marknadsföra Svenskar i Världen var att värva prenumeranter och samla in e-postadresser, annonsera och sprida information på olika sätt, presentera Svenskar i Världen för relevanta målgrupper och sprida våra budskap till vänner och bekanta. Det finns lika många sätt för ombuden att marknadsföra Svenskar i Världen och värva medlemmar som antalet ombud – minst!

1. Hanna Claesson Assad, stort grattis till segern i Svenskar i Världens ombudstävling! Vad gjorde du för att vinna?

Tack så mycket! Tillsammans med Svenskar i Världens ombud Kerstin Alm i Los Angeles har vi spridit ordet om organisationen i Los Angeles via mitt privata nätverk av vänner och kollegor, via mitt nätverk som jag har samlat på mig genom mina omkring totalt 16 år som jag har varit bosatt i Los Angeles.

IMG_1438Vi anordnade också en Svenskar i Världen afton hemma i mitt hus i Laughlin Park, Los Feliz, Hollywood Hills, där vi bjöd pa svensk husmanskost som köttbullar, Västerbottenost och vin. På evenemanget hade vi äran att få visa en filmsnutt med generalsekreterare Karin Ehnbom-Palmquist i var biosalong. Vi fick också lyssna pa en amerikansk sångerska som sjöng ABBA-låtar. Dessutom hade vi en allmän frågestund om Svenskar i Världens arbete. Diskussionen om varför Los Angeles saknar Svenskt Konsulat kom upp. Jag och många andra i Los Angeles försöker verkligen arbeta för att återfå ett svenskt konsulat på plats i Los Angeles.

2. Du fick presentkort på Afternoon Tea på Hotel Diplomat i Stockholm. När kommer du att kunna njuta av det?

Jag hoppas att jag kan komma till Sverige våren 2018 och avnjuta Afternoon Tea på ett av mina favoritställen i Stockholm, Hotel Diplomat.

3. Har du några planer på vad du vill göra som ombud framöver?

Jag anordnar gärna fler event i Svenskar i Världen anda. Jag hoppas att generalsekreterare Karin Ehnbom-Palmquist har möjlighet att komma över på nästa träff. Jag kommer även att bjuda in de svenska konsulaten i USA, såsom Bjorn Lyrvall, Leif Pagrotsky och Barbro Osher med flera. Eftersom Los Angeles inte har svensk politisk representation på plats är det viktigt att vi alla här hjälps åt att uppmärksamma alla svenskar med bade startups och framgångsrika företag som finns på plats i Los Angeles.

4. Varför flyttade du till USA?

Första gången var det med min mamma som jag flyttade hit med under två år som tonåring. Sedan dess har jag flyttat fram och tillbaka i ett par omgångar for att slutligen bosätta mig permanent har i LA 2006. Jag blev nyligen amerikansk medborgare och tack vare Svenskar i Världen får jag behålla mitt svenska medborgarskap också. Jag har alltid uppskattat arbetsklimatet i USA. Arbetar man hårt får man valuta för det. Det är ett land med många möjligheter.

5. Vilka är de största fördelarna med att bo i USA som svensk?

Vi har gott rykte om oss att vara hårt arbetande, raka och ärliga, duktiga på design och entreprenörskap. Som svensk är man försiktig med att översälja sig själv och med vad man lovar. Istället överlevererar vi ofta vilket är mycket uppskattat i en arbetsmiljö med många lycksökare som är redo att hänge sig hals över huvud för att nå sina drömmar.

6. Vilka är de största utmaningarna?

Att få tag på god skagenröra och löjrom, ha ha ha! Sjukförsäkringssystemet är en utmaning att förstå, liksom skolsystemet och vilka skolor vi ska välja för våra barn. I Sverige tar man ofta sådana saker för givet.

7. Har du några råd till de som funderar på att flytta till USA?

Att verkligen våga ta steget, visst är det ofta mer arbete med en flytt än vad man förutspått men det är bara att hoppa ut och ta steget. Vill man få ett bättre liv så är det ofta upp till en själv att få till det. Förhoppningsvis söker man sig till rätt människor på vägen som kan hjälpa en att etablera sig.

8. Vad saknar du mest hemifrån Sverige?

Stockholms lugna skärgård, den vackra, svenska naturen, barn som leker och cyklar fritt på gatorna. Sturehof med goda vänner.

9. Tror du att du kommer flytta hem igen någon gång?

Nej, det tror jag inte kommer hända. Skulle jag lämna USA så finns det så många andra spännande länder jag gärna skulle vilja bo i.

10. Vad är det viktigaste Svenskar i Världen ska göra de kommande åren?

Marknadsföring för att öka medvetenheten om att Svenskar i Världen finns och allt bra arbete ni gör för oss svenskar, både utanför Sverige och de som har flyttat tillbaka, så att organisationen kan få mer support och fler medlemmar. I alla fall här i LA är jag orolig för att Svenskar i Världen inte är tillräckligt uppmärksammade.

Hanna Claesson Assad

HannaBostadsort: Los Angeles
Hemort: Stockholm
Yrke: Egenföretagare
Bakgrund: Politisk Magister examen från Stockholm
Familj: Min man och vara fem fantastiska barn.
Antal år som ombud: 2
Antal år som utlandssvensk:

  • Los Angeles totalt 16 år
  • Bryssel, Belgen 2 år
  • Grekland knappt 1 år

Läs mer om