Jobbtips till medföljare

Vill du bidra till en dopingfri värld och träffa elitidrottsmän från andra kulturer? Brinner du för en renare sport? Kanske är du medföljande och bor utomlands någonstans i världen. Här är ett tillfälle att skaffa dig själv ett meningsfullt uppdrag och en inkomst.

IDTM, International Doping Test Management, är ett svenskt företag som grundades 1992. De dopingtestar elitidrottsmän över hela världen, såväl under tävlingar som i vardagen när de tränar. De största uppdragsgivarna är Internationella specialidrottsförbund för de högst rankade atleterna samt Tysklands och Rysslands nationella förbund.

IDTM behöver rekrytera fler DCO:s (doping control officers).

Arbetsuppgifter

Det är ett flexibelt jobb på delvis obekväm arbetstid där du följer detaljerade instruktioner. Uppdrag beställs på begäran varför du behöver kunna anpassa dina arbetstider. Arbetsbelastningen varierar beroende på aktuella uppdrag i din egen region.

Kvalifikationer

Du måste ha fyllt 23 år och tala och skriva engelska obehindrat. Kan du fler språk är det en fördel, liksom erfarenhet av anti-dopingtester, pedagogisk verksamhet eller ledarskap. Är du sjuksköterska eller undersköterska är det ett plus eftersom du då även kan ta blodprov, men du måste inte ha någon speciell utbildning utöver gymnasiekompetens. All kunskap som krävs bjuder IDTM på om du blir antagen.

Egenskaper

Du är en skicklig detektiv och en snabb och effektiv problemlösare med bra koordinations- och ledarskapsförmåga som alltid upprätthåller en professionell attityd. Du är självständig,
förtroendeingivande, noggrann och utåtriktad. Du ska vara artig och vänlig men bestämd.

Så här söker du jobbet

Mejla ditt CV till antidoping@idtm.se och berätta kort om dig själv och att du söker jobb som dopingtestare. Blir du uttagen följer en telefon/skype intervju.

Internutbildning

Som dopingtestare går du igenom olika steg i IDTM:s utbildning. Varje steg utvärderas och du behöver ett officiellt godkännande efter varje fas, för att fortsätta till nästa utbildningsnivå.

Steg 1 Webbaserad introduktionskurs.
Steg 2 Inläsning av WADA World Anti-doping Agency DCO manual.
Steg 3 Videofilmer om urinprov och blodprov.
Steg 4 Assistera en DCO vid dopingtester på fältet.
Steg 5 Seminarium – ofta två dagar, teori varvat med praktik.
Steg 6 Teoretiskt test.
Steg 7 Praktisk examen och DCO certifiering.
Steg 8 Är allt godkänt skrivs ett kontrakt.

Ersättning

Arbetar du vid en tävling får du ersättning per atlet. Utför du testerna utanför tävlingar får du betalt per dag.

– För den som är idrottsintresserad och vill att alla utövare ska få tävla på schyssta och rättvisa villkor borde det här vara en intressant möjlighet, säger Erik Johannesson som är vd för IDTM. Han ser fram emot nya ansökningar från utlandssvenskar som har ett flexibelt schema.