Pia Sundhage är Årets Svensk i Världen 2017

Priset Årets Svensk i Världen går till fotbollstränaren Pia Sundhage. Sedan 1988 hyllar organisationen Svenskar i Världen årligen en svensk som gjort framstående insatser för att profilera Sverige internationellt inom kultur, näringsliv, vetenskap, idrott eller inom det humanitära området.

Pia Sundhage får priset 2017 med motiveringen:

”Pia Sundhage har genom sin storartade karriär som fotbollsspelare och fotbollstränare blivit en av Sveriges mest älskade idrottskvinnor. Med en trygg och jordnära framtoning har hon gett svensk damfotboll ett ansikte, rullat in den i svenskarnas hjärtan och förstärkt bilden av Sverige som fotbollsnation. I Sverige och i världen är Pia en viktig förebild för många tjejer och ungdomar med fotbollsdrömmar. Hon har inspirerat andra kvinnor att prestera på högsta nivå i vitt skilda miljöer.

Smittande entusiasm och gedigen bollkänsla har tagit Pia Sundhage från livet som spelare i Jitex ut i världen. Hon behärskar det gröna fältets schack och snack. När hon var tränare för USA:s damlag vann de OS-guld 2008 och 2012 samt VM-silver 2011. Hon utsågs därefter av FIFA till årets damtränare. Sedan 2012 leder hon Sveriges damlag som tog OS-silver 2016 och EM-silver 2013. Under sommaren gör Pia sin sista turnering som svensk förbundskapten under EM.

Med stark integritet och en fin moralisk kompass har Pia Sundhage medverkat till ett mer jämställt samhälle. Hennes långa internationella karriär som framgångsrik ledare för några av världens bästa landslag har gjort henne till ett starkt och framgångsrikt svenskt varumärke. Hon har inte bara satt svensk damfotboll utan även svenska kvinnor på kartan. Numer är hon också en uppskattad föreläsare och inspirationstalare. Pia företräder Sverige på ett utomordentligt sätt i internationella sammanhang och är en mycket värdig vinnare av Årets Svensk i Världen 2017.”

Utmärkelsen Årets Svensk i Världen har bland annat tilldelats Staffan de Mistura, Max Martin, Martin Lorenzon och Daniel Ek (Spotify), Hans Rosling, Annika Sörenstam, Hans Blix och Astrid Lindgren. Alla pristagare är publicerade på www.sviv.se/uppdrag/arets-svensk-i-varlden/

Foto: SvFF