Oskar återupplivar spelmanstraditionerna från Dalarna i USA

Efter att ha blivit antagen till Manhattan School of Music 2014 flyttade jag till New York från Göteborg. Ett par år tidigare hade jag bildat en trio med syfte att utforska den musik jag fått ärva från mina förfäder i Gärdebyn utanför Rättvik.

elsieElsie Börjes, min farmor, föddes i Gärdebyn och blev tidigt introducerad till den starka spelmanstradition som fanns i trakten. När Elsie var 11 år flyttade hon ner till Stockholm för att påbörja klassiska violinstudier på Kungliga Musikaliska Akademien, en av de yngsta eleverna som någonsin studerat där. Sex år senare åkte Elsie med Rättviks Spelmanslag på en turné till New York, Illinois och Minnesota. Det finns artiklar om resan, men även en dokumentär som spelades in under turnén. Två år senare flyttade Elsie till Göteborg där hon som 18-åring blev den första kvinnan att få en fast anställning i Sveriges Nationalorkester, Göteborgs Symfoniker.

Mina släktingar var riksspelemän och flitigt anlitade när musik behövdes. Deras musikarv sträcker sig tillbaka till början av 1800-talet, med storspelemän som Perols Gudmund, Pers Gudmund Hansson och Dal Jerk. Jag är den sjunde generationen som spelar dessa melodier. Historien om mina förfäder finns i musiken, som berättar hur samhället såg ut, om traditioner och kultur som sakta men säkert håller på att försvinna.

I juni 1956 åkte Elsie Börjes, 17 år, på en turné med Rättviks Spelmanslag till USA. De ankom till New York med båt, besökte Washington DC, Detroit, Chicago, Rockford och slutligen höjdpunkten på resan; Minneapolis. Där spelade laget på midsommarafton inför en publik på 90 000 svenskättlingar. Resan var en höjdpunkt för många spelemän, som också dokumenterades på film.

61 år senare har jag fått chansen att återskapa turnén, Det är dags för spelmansmusiken att färdas tillbaka till ”The Midwest”. Jag har blivit inbjuden till American Swedish Institutes Midsommarfestival i Minneapolis. Vi kommer att uppträda med vår trio och även hålla ytterligare konserter i Rockford, Bishop Hill och Chicago – alla med en rik svensk historia. Målet med resan är att utbyta erfarenheter och kanske till och med träffa någon som var med 1956. Allt för att uppmärksamma Elsie och det kulturarv som hon representerar.

Jag kämpar för att bevara musiken från Rättvik och vill samtidigt utveckla den. Flygelhorn som är mitt instrument blandas tillsammans med piano och bas, vilket inte är vanligt i spelmansmusik. Improvisation är ett viktigt element när vår trio utforskar polskor, valser och gånglåtar. I New York har jag även bildat en kvartett som blandar dalamelodier med New York-jazz. Jag kommer fortsättningsvis att tillbirnga min tid i New York och Göteborg för att jobba vidare med musiken från mina förfäder.

Preliminär turnéplan i Sverige sommaren 2017

  • 28 juli Ljungskile jazzfestival
  • 2 augusti Stockholm – Sofia församlingshem
  • 3 augusti Ystad Jazzfestival
  • 4 augusti Simrishamn, Gösta Werner Museum
  • 6 augusti Göteborg, Masthuggskyrkan
  • 7 augusti Stockholm, Skansen (Gubbhyllan)
  • 11 augusti Furudal, Ore Kyrka

Exakta tider och uppdateringar hittar du på www.oskarstenmark.com

Text: Oskar Stenmark
Foto: Privata