Det behöver inte vara svårt att flytta hem

2010 flyttade Jeanette Henningsson med sin familj till USA och bosatte sig strax utanför New York i orten Rye. Hon hade tagit tjänstledigt från sitt jobb i Sverige eftersom hennes man fått jobb inom IT på en investment bank i New York. Jeanette som alltid hade varit en företagsam person saknade helt plötsligt en fast sysselsättning – en helt ny erfarenhet för henne.

Efter ett tag började hon på allvar fundera på att skaffa sig ett heltidsjobb. Hon hann komma till slutskedet i en process för ett toppjobb på H&M. Något annat kom dock emellan och innan hon visste ordet av hade hon flyttat hem till Sverige igen.

Kontakterna var avgörande

2013 reser Jeanette till Sverige för två veckors semester. Samma dag som hon landar på svensk mark får hon ett meddelande från en gammal arbetsgivare. De vill att hon ska börja arbeta för dem igen, på stört.

– Tre dagar efter att jag hade kommit hit satt jag i jobbmöten, säger Jeanette och skrattar åt minnet. Hon hade rest hem med bara bagage för två veckors semester och familjen kvar i USA.

Erbjudandet som hon fick var helt enkelt för bra för att tacka nej till, enligt Jeanette. Hon fick i princip sätta sina egna villkor och erhöll dessutom ett flytta-till-Sverige-paket vilket avsevärt förenklade saker och ting.

– Jag kände mig direkt inkluderad i det svenska samhället igen, säger Jeanette och beskriver hur arbetsgivaren tog hand om mycket av de praktiska göromålen samtidigt som hon fortfarande hade sina vänner och sociala sammanhang kvar i Stockholm.

Jobbet kom före hemflytten

I och med den plötsliga flytten till Sverige hann Jeanette inte förbereda sig, varken mentalt eller praktiskt. Det hela gick snabbt, men det förenklade även saker då hon kastades in i situationen. Hon fick positionen som Senior Facility Manager med ansvar för kontoret i Stockholm, senare även Uppsalakontoret, samt lokalerna med varierande arbetsuppgifter som inkluderade allt från hyresrättsförhandlingar till att upphandla kaffemaskiner.

– Till och med min dotter hade märkt att jag klättrade på väggarna i USA så att komma hem och jobba igen var för mig en befrielse, säger Jeanette.

Kände sig som en invandrare

Även om det kändes bra att komma hem till Sverige fanns vissa svårigheter. Jeanette fann det märkligt att skriva in sig i Sverige igen. Hon glömde till och med att ta med sig sitt pass. Ibland kände hon sig som en invandrare i kontakten med myndigheter.

Det krångligaste var problematiken med skatten i USA. När Jeanette började tjäna sitt eget uppehälle fick mannen högre skatt i USA, eftersom han formellt sett inte längre försörjde henne. Det hade varit enklare att flytta hem samtidigt, menar Jeanette. Hade hon vetat hur krångligt det skulle vara vet hon inte om hon hade flyttat hem. Det var en tärande period, med tidsskillnad och långa avstånd som gjorde det ännu värre.

Jeanette fick styra och ställa i deras liv

Det var inte optimalt att pendla till New York där familjen bodde kvar. Mannen flyttade hem efter något år och döttrarna går idag på amerikanska college. De första månaderna ordnade och bekostade företaget Jeanettes boende men sedan fick hon lösa det själv. Hon har alltid varit proaktiv och det fick hon nytta av då. Sedan 2006 stod hon i Stockholms bostadskö. När mannen kom hem hade Jeanette redan etablerat sig i Sverige. Dessutom hade hon byggt ett hus åt dem i Nacka som de kunde flytta in i direkt.

Jeanette fick styra och ställa i deras liv. Hon påpekar att det ofta är mannen i äktenskapet som gör det och att familjer ofta flyttar när mannen får ett nytt jobb. Mannen står ofta för alla kostnader och är den som gör karriär. När Jeanettes man kom hem hade hon ordnat allting. Hon var var den som hade ett välbetalt arbete och hennes man, som hade sagt upp sig i USA, blev hemmaman. Det var positivt eftersom han hade chans att söka jobb utan att behöva oroa sig, konstaterar Jeanette.

Mycket är bättre i Sverige

Vissa saker med USA är skönt att slippa idag, som struliga skatteregler och myndigheter. Den amerikanska arbetsmentaliteten innebär att det är viktigt att vara på jobbet för syns skull, saknar hon inte. Jeanettes amerikanska vänner kunde bli chockade av att hennes man kom hem klockan sex på kvällen, deras män var sällan hemma före 22-tiden.

I Sverige menar hon att det riktiga arbetet värderas annorlunda – bättre. Jeanette målar upp en beskrivande bild av det amerikanska samhället så som hon upplevt det. Det är viktigt i vilket område man bor och att ens fasad glänser och ser dyr ut.

Ta för dig och var proaktiv!

Jeanette menar att den främsta anledningen till hennes lyckade och smidiga hemflytt var att hon tog för sig. Hennes tips till andra medföljare är att se till sig själva och vara kreativa i sin egen roll i Sverige. Som medföljare behöver man inte bara glida med utan man kan och bör skapa sig sitt eget sammanhang.

Det andra tipset Jeanette vill ge andra i samma situation är att vara proaktiv. Jeanette ställde sig i Stockholms bostadskö långt innan hon utnyttjade sina poäng, utan att egentligen veta att hon skulle vara oerhört glad för detta tio år senare.

– Tänk lite mer framåt än vad du i nuläget tror att du behöver.

Det märks tydligt att hon haft stor nytta av både sin proaktivitet och sin framåtanda.

Läs mer om