På gång i Sverige och i världen 2017

Text: ELLIKA NYQVIST LIVCHITZ

 

År 2017 har kört igång med en rad viktiga händelser. I början av året passerade Sverige 10 miljoner invånare. Vi påbörjade vår tvåårsperiod som medlem i FN:s säkerhetsråd. Ordförandeland för EU första halvåret 2017 är Malta.

Senare under våren fyllde EU 60 år. I mitten av mars hölls Parlamentsval i Nederländerna och senare samma månad påbörjade Storbritanninen processen att lämna EU. Den 23 april är det presidentval i Frankrike omgång 1 och den 7 maj omgång 2. I Iran är det presidentval den 19 maj och den 24 september Förbundsdagsval i Tyskland.

Skid-VM, Friidrotts-VM och Fotbolls-EM

I Lahtis var det Skid-VM i längdskidor 22 februari – 5 mars med flera svenska stjärnor som hade chans att komma på pallen. Medaljskörden var dock måttlig för svensk del, där Charlotte Kalla utmärkte sig bäst samt stafettlagen för både damer och herrar. Den 16 juli – 6 augusti är det Fotbolls-EM i Holland för Damer. Pia Sundhage och det svenska landslaget siktar högt och torde ha goda möjligheter att gå långt. Den 4-13 augusti är det VM i Friidrott i London.

Femte Millenieboken

David Lagercrantz bok Millenium 5 kommer ut i höst. Själv säger han att den ska bli mer hårdkokt och zlatansk än tidigare böcker i serien. Millenium 5 översätts till 56 språk.

Filmen Euphoria med Alicia Vikander och Eva Green har premiär till hösten.

Majblomman har 110 års jubileum.

Reformationen fyller 500 år

Svenska kyrkan uppmärksammar reformationsåret 2017 med mängder av aktiviteter. I år är det 500 år sedan Martin Luther påbörjade reformationen, som förändrade både kyrkan och samhället.

Tall Ships Race

Fem hamnstäder står värd för 2017 års Tall Ships Race som äger rum på Östersjön. 30 juni – 3 juli är Halmstad värdhamn för segeltävlingen med många evenemang i folkfestens utbud. Efter fyra dagar på västkusten seglar skeppen vidare mot Kotka och sen Åbo i Finland, Klaipeda i Lituaen med mål i polska Szczecin. Halmstad var även värdhamn för tävlingarna 2011.

sedlarTöm spargrisen – sedelbyte den 30 juni igen

Efter den 30 juni är 100- och 500-kronorssedlar ogiltiga och gamla 1-, 2- och 5-kronors mynt.

Verklig huvudman för företag och föreningar

Riksdagen väntas under våren besluta att 800 000 företag och juridiska personer måste anmäla verklig huvudman till Bolagsverket under andra halvan av 2017. En verklig huvudman är en eller flera personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag, en förening eller annan typ av juridisk person.

Syftet är att banker och finanspolisen ska kunna ta reda på vem som står bakom ett företag. Bolagsverket tar fram en e-tjänst där man kan söka information i registret. Informationen ska bidra till att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism.

Bolagsverket har mer information.

Ekonomi för ungdomar

Studielån och studiebidrag har höjts sammanlagt med 112 kronor per fyraveckorsperiod från 9 904 kronor till 10 016 kronor.

Gratis tandvård

Åldersgränsen för fri tandvård är numer 21 år, tidigare var den 19 år.

Skärpta krav på studielån

USA-svenskar är skyldiga Centrala Studiestödsnämnden CSN en miljard kronor. 9 200 utlandssvenskar har smitit från CSN-skulder på 2,3 miljarder kronor. I år vill CSN ta krafttag för att driva in lånen.

CSN har inlett samarbete med fler inkassobolag i andra länder och förbättrat samarbetet med norska kronofogden. CSN begär att ett särskilt register för kontaktuppgifter till utlandssvenskar skapas, exempelvis hos Skatteverket. CSN anser att en sådan myndighetsfunktion skulle kunna användas så att staten får en effektiv indrivning oavsett om det rör sig om Skatteverket, Försäkringskassan eller studielånen.

58 600 utlandsboende svenskar avviker från sina skulder enligt CSN. I USA låter 24 procent av svenskarna med studieskulder bli att betala. Därför lägger CSN ner särskilt mycket resurser i USA. Totalt driver CSN in skulder från svenskar i 130 av världens länder – 55 fler länder än förr. Fortfarande finns dock 65 länder dit CSN:s långa arm inte når.

Green-car-innovations-2015

Hållbar utveckling

Skatten på bensin höjdes vid årsskiftet med 23,8 öre per liter och höjningen på diesel var 21 öre per liter.

Miljöbilar. Nedsättningen av förmånsvärdet för elbilar, laddhybrider och gasbilar förlängs till och med 2020 och minskas till högst 10 000 kronor per år.

Den 6-17 november har FN klimatmöte i Bonn, COP23.

Den 10 juli öppnar två nya pendeltågsstationer – Stockholm City och Stockholm Odenplan. Då börjar pendeltågen trafikera den nya, egna spårtunneln Citybanan under centrala Stockholm, vilket ska minska störningarna från annan tågtrafik.

Rutavdrag och reparationer

I år är det möjligt att få rutavdrag för reparation av vitvaror i hemmet. Momsen sänks från 25 till 12 procent på mindre reparationstjänster, till exempel av cyklar och skor.

Alla EU:s ekonomier växer

För första gången sedan 2007 beräknas samtliga 28 medlemsländer nå positiv BNP-tillväxt 2016, 2017 och 2018, enligt Quartz. Rumänien ökar mest med 4,8 procent. Sämst tillväxt i EU bedöms Finland ha det fjärde kvartalet. Unionens gemensamma tillväxt för 2017 och 2018 beräknas bli 1,8 procent, enligt en prognos från EU-kommissionen. De ekonomiska kalkylerna är dock instabila med tanke på Donald Trumps ännu okända EU-politik samt viktiga val som hålls under året.

Bostadsförsäljning

Taket för uppskovsbeloppet vid 1 450 000 kronor slopas i fyra år, från den 21 juni 2016 till den 30 juni 2020 så att det går att göra hur stora uppskov som helst. Den här förändringen gäller oavsett om man köper en dyrare eller billigare bostad.

Reglerna ändras också så att det går att göra större uppskov än tidigare om man köper en mindre bostad. Den regeländringen blir permanent.

Läs mer om