Modell för svensk folkhälsa går på export

Text: Ellika Nyqvist Livchitz.

Känner du någon svensk klassiker? Det är en person som har genomfört fyra svenska långlopp under ett och samma år. Klassikern har funnits sedan 1971 och kvinnor har kunnat delta sedan 1977. Åldersgränsen är 18 år. Idag har fler än 32 000 personer, varav 6 000 kvinnor, registrerat sin klassiker. Långt fler har genomfört En Svensk Klassiker, men bryr sig varken om diplom eller medalj. Vissa har genomfört klassikern mer än 30 gånger, andra tycker att ett år räcker.

Det krävs uthållighet, envishet och disciplin. Tillbaka får deltagarna motivation, glädje och god hälsa.

Fyra lopp ingår

Vasaloppet eller Öppet spår, 90 km skidåkning, eller Engelbrektsloppet, 60 km skidåkning.
Vätternrundan, 300 km cykling.
Vansbrosimningen, 3 km simning i öppen älv.
Lidingöloppet, 30 km löpning.

Superklassikern på 20 timmar

De som har klarat av en superklassiker är personer som har gått i mål på ovanstående fyra lopp under en sammanlagd tid på 20 timmar för män eller 24 timmar för kvinnor.

Kortare varianter av klassikern

Det finns även kortare varianter av klassikern. Tjejklassikern riktar sig till tjejer från 15 år och uppåt. Sedan 2006 finns Halvklassikern där deltagare kör halva distanserna av den riktiga klassikern. Arbetsplatsklassikern och ICA-klassikern är samma sträckor som En Svensk Klassiker men där deltagarna får längre tid på sig och kör sträckorna hemmavid, till exempel 9 mil skidor under sex veckor. Skolklassikern vänder sig till elever på mellanstadiet för att inspirera barn att röra på sig.

Klassikerkloppen i andra länder

I USA finns flera skidtävlingar som går under namnet Vasaloppet. I Changchun i Kina hålls det kinesiska Vasaloppet på 50 km. Förutom skog och berg är den kinesiska femmilen pyntad med gigantiska snöskulpturer. I Japan på Hokkaido har Vasaloppet ordnats sedan 1981. På sommaren kan den som vill cykla Vätternrundan 156 km med start i Kina. Målgång var tidigare i Nordkorea, men pga oroligheter har hela loppet förlagts till enbart Kina de senaste åren. Tyskland har inspirerats av Sverige och startat en tysk klassiker enligt samma principer Deutschlandklassiker.de