Från 1 maj ska även utländska företag ha kassaregister

Kassaregisterlagen ska gälla även för utländska företag som säljer varor eller tjänster utan fast driftställe i Sverige. Från den 1 maj ska utländska företag som kommer till Sverige och säljer varor eller tjänster på marknader, matmässor, festivaler med mera använda kassaregister i samma utsträckning som svenska företag gör.

Det generella undantag från att använda kassaregister som funnits för företag som bedriver verksamhet i Sverige utan fast driftställe i landet tas bort. Det här är en rättviselagstiftning. Företag som är verksamma i Sverige ska konkurrera på lika villkor, enligt Conny Svensson, rikssamordnare för kontanthandel på Skatteverket. Utländska företag ska använda kassaregister som motsvarar svenska bestämmelser.Skatteverket kommer att kontrollera att de utländska företagen följer vad som står i lagen. Att de registrerar försäljning, har ett kassaregister som producerar dagrapporter, lämnar kvitton och så vidare.

Har du till exempel ett utländskt företag som säljer vin, mat, hus eller tjänster på mässor i Sverige eller varor på festivaler omfattas du således av förändringarna som träder i kraft den 1 maj 2017.

Torg- och marknadshandeln i Sverige omfattas av kassaregisterlagen sedan 2014.

Läs mer om de nya bestämmelserna hos Skatteverket