Förnya ditt körkort före den 1 maj om du bor utanför EU/EES

I och med att regeringen föreslagit en ändring i körkortslagen kommer du som är utomlands bosatt, det vill säga inte är permanent bosatt i Sverige eller studerar i Sverige sedan minst sex månader tillbaka, inte längre ha möjlighet att förnya ditt svenska körkort.

Körkortet måste vara tillverkat före den 28 april

Det går att förnya sitt körkort t.o.m den 1 maj i år. I och med att datumet infinner sig precis efter en helg ska körkortet vara tillverkat före den 28 april. Ett körkort tar ungefär två dagar att producera, exklusive eventuella leveranstider för blanketterna. För att få blanketter krävs det att man som utlandssvensk tar kontakt med Transportstyrelsen och ber dem skicka blanketterna till sin hemadress. Till skillnad från någon som är folkbokförd i Sverige kommer inte blanketterna skickas hem automatiskt, utan en utlandssvensk måste aktivt ta kontakt med Transportstyrelsen för att få blanketterna skickade.

Ett vanligt körkort gäller i 10 år så vi rekommenderar att ni som bor utanför EU/EES förnyar ert körkort innan den nya lagen träder i kraft, efter det kommer det inte längre vara möjligt.