Årets Svensk i Världen Hans Rosling har avlidit

För ett år sedan fick den världsberömde svenske professorn Hans Rosling diagnosen cancer i bukspottkörteln. Tidigt igår morse avled han i sömnen med familjen vid sin sida. Hans sörjs närmast av sin hustru Agneta Rosling och barnen Anna, Ola och Magnus med familjer samt sin bror Mats Rosling med familj.

2012 utnämndes Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet, till Årets Svensk i Världen. Han har under sitt liv berört många människor och han kommer lämna ett stort tomrum efter sig.

Hans Rosling var en fantastisk representant för Sverige. Vi är mycket stolta och glada över att han ville motta priset som Årets Svensk i Världen. I samband med prisutdelningen höll han ett bejublat tal i Industrisalen, som nog alla närvarande minns väl. Han var var en sann folkbildare som på ett alldeles eget och synnerligen pedagogiskt, konkret och optimistiskt sätt kunde förklara utvecklingen i världen. Som orädd, rolig och innovativ föreläsare kommer hans tal att leva kvar länge.

Stiftelsen Gapminder som han grundade har syftet att verka för god global utveckling genom att göra statistik lättare att använda och förstå. En av hans största insatser var att han gjorde statistik tillgänglig och lättfattlig för allmänheten. Han intervjuades flitigt i svensk och utländsk press och var ett erkänt namn i internationella biståndskretsar.

Hans Rosling var med och grundande den svenska avdelningen av Läkare utan gränser. När han arbetade i Mocambique för samma organisation, växte hans intresse för vad ländernas politiska system och ekonomi betydde för utvecklingen. I samband med Ebolakrisen för ett par år sedan gjorde han en stor insats för att bromsa spridningen av epidemin.

Se ett av de mycket populära klippen med Hans Rosling i dansk TV. ”Jag har rätt och du har fel”.

Michael Treschow, tidigare ordförande i Svenskar i Världen, har skrivit en artikel om Hans Rosling i Dagens Industri som du hittar här.