Malins praktik i Brasilien ledde till jobb och familj i São Paolo

Text: Ellika Nyqvist Livchitz
Foto: Privat

 

En av Svenskar i Världens främsta resurser är våra över 120 ombud i världens alla hörn. De representerar oss lokalt och är vårt ansikte utåt i sina hemländer. Ombuden har specialistkunskaper i frågor som rör utlandssvenskar i just deras länder. Malin Håkansson Teles är ombud i São Paolo och har lång erfarenhet av att bo och arbeta utomlands.

1. Vad är det viktigaste du har gjort som ombud för Svenskar i Världen under det senaste året?

Jag försöker alltid att promota Svenskar i Världen då jag får tillfälle – på networking events, på sociala medier osv. Jag har även deltagit i en projektgrupp under året. Den största nyttan jag personligen känner att jag har gjort, är dock att ha hjälpt personer som kontaktat mig med tips och råd inför deras flytt till Brasilien. Det känns alltid bra att kunna hjälpa människor och bidra med information som underlättar. Det är ju aldrig lätt att flytta till ett annat land och därför känns det bra om man kan göra processen lite lättare.

2. Vad vill du göra det närmaste året i din roll som ombud?

Jag vill gärna fortsatta att rådgiva människor som vill veta mer om hur det är att bo här i Sao Paulo eller att flytta utomlands i största allmänhet. Jag hoppas också kunna bidra till att göra Svenskar i Världen känt hos fler och förhoppningsvis kunna värva fler medlemmar.

3. Vilka är de största fördelarna med att bo i Brasilien?

Utan tvekan vädret och den vackra naturen! Det är fantastiskt att få njuta av solsken och värme nästan varje dag och ha möjligheten att kunna resa i ett så vackert land som Brasilien är. Landet har ett oändligt utbud av platser att besöka och kulturer att lära känna.

4. Vilka är de vanligaste frågorna du får i egenskap av ombud för Svenskar i Världen?

Många som kontaktar mig vill ha tips på hur man kan hitta jobb och komma i kontakt med svenska företag har i Sao Paulo. Andra vanliga frågor rör hur det är att bo här i största allmänhet, om språket, om hur brasilianare är och vad man ska tänka på om man vill flytta hit.

5. Vilka är dina viktigaste tips till svenskar som ska flytta till Brasilien?

Planera din flytt långt i förväg! Brasilien är ett mycket byråkratiskt land med många otydliga och oklara regler och det finns mycket så kallad red tape. Därför är det viktigt att ha god tid på sig att ta reda på vad som behövs i form av dokumentation osv. Undvik också att ta med dig bohag från Sverige till Brasilien. Det är dyrt och komplicerat att importera saker till landet så det kan bli en både långdragen och dyr process.

6. Vad är den största fördelen med att vara svensk i Brasilien?

Som svensk har man ofta ett stort förtroende och gott rykte. Man ses som pålitlig, välutbildad och kompetent, vilket naturligtvis är till fördel i arbetslivet. Det är också en fördel att man som svensk ofta har en god engelska. Här är det vanligt att man inte kan prata engelska, så det är en fördel att ha det på sitt CV. Dock ska man komma ihåg att det är oerhört viktigt att lära sig det lokala språket, dvs portugisiska, om man vill arbeta och bo här. Utan språket är det svårt att etablera sig, både på arbetsmarknaden, socialt och privat.

7. Vad känner brasilianare generellt till mest om Sverige? Zlatan, IKEA, Nobel, Astrid Lindgren, Palme, Volvo, Bofors eller nåt annat?

Utan tvekan Zlatan skulle jag säga. Inte så konstigt i och med brasilianarnas stora fotbollsintresse. Sedan känner de flesta naturligtvis till företag som till exempel Volvo, men de vet inte alltid att de är svenska. Ofta blandar man ihop Schweiz och Sverige.

8. Varför flyttade du till Brasilien?

Jag träffade min, dåvarande, brasilianske pojkvän (som numer är min man) när jag bodde i Dublin och när han flyttade tillbaka till Brasilien valde jag att följa med.

9. Vad saknar du mest från Sverige?

Förutom min familj och mina vänner måste jag nog säga svensk mat (och godis!) och svensk ordning och reda. Brasilien är ju inte direkt känt för att vara så välorganiserat.

10. Något annat du vill lägga till?

Att Brasilien är så mycket mer än stränder, fotboll och carnaval! Det finns ett otroligt rikt kulturutbud här med bra film, litteratur, musik och konst. Tyvärr är det som de flesta hör om Brasilien ofta relaterat till kriminalitet eller ytligheter.

malin3